Mit gondolnak rólunk a külföldiek? A legnagyobb sztereotípiák

Mit gondolnak rólunk a külföldiek? A legnagyobb sztereotípiák

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Mit gondolnak rólunk a külföldiek? A legnagyobb sztereotípiák

1/7 Gulyásleves és fröccs

Aki valaha járt már Magyarországon, annak a gasztronómia biztosan eszébe jut. A gulashként emlegetett gulyáslevesről ódákat zengtek, de aki megkóstolta, a lángost is imádta, noha volt, aki hozzátette, nem érti, hogyan lehet mindent olajban kisütni, de tény, hogy a lángos esetében ez működik. Lévén alapvetően fiatalokkal találkoztam, a fröccs is népszerű volt, igaz, ennek a nevére jóformán senki nem emlékszik, csak a körülírásból derül ki, mire is gondolnak.

2/7 Félünk a hidegtől

Személy szerint az egyik kedvenc sztereotípiám az amerikaiaktól jön, és mindig jót derülök, ha hallom. A légkondi nemzedéke szerint a magyaroknak valamiféle averziója van a hideggel kapcsolatban, és egyszerűen szeretjük melegen tartani magunkat.

Ők azt állítják, nem lehet felfázni attól, ha mezítláb sétálsz a padlón, áprilisban ülsz a hideg kövön, vagy vizes hajjal mész az utcára, ahogy az autóban sem kapsz fülgyulladást a huzattól, és a légkonditól sem fázik meg senki. Ezt még soha nem sikerült úgy végighallgatnom, hogy ne próbálnám őket meggyőzni az ellenkezőjéről, pedig tudom, hogy kinevetnek. Sebaj, az nevet, aki utoljára kap fülgyulladást!

3/7 Jégkocka-kérdés

Mióta hallottam, azóta figyelem, és tényleg van benne valami: többek is megjegyezték, hogy amikor Magyarországra látogattak, furcsának találták, hogy például az éttermekben csak akkor tesznek jeget a poharadba, ha kifejezetten kéred. Talán ez is a hideghez kapcsolódó averziónkhoz köthető – lehet, hogy mégis van ebben valami?!

Jeges bodzaszörp levendulával
Jeges bodzaszörp levendulával – istockphoto

4/7 Ami a szívünkön, az a szánkon

Sokaknak eszünkbe jut rólunk a sajátos modorunk is, illetve az, hogy nem szoktunk finomkodni, ha nem tetszik valami.

Voltak, akik ezt kifejezetten kellemesnek, őszintének és becsülendőnek találták, de találkoztam olyan amerikaival, aki kifejezetten zavarba ejtőnek találta, és nem értette, miért nézzük zárt osztályra valónak azt, aki mosolyog a metrón.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

2 hozzászólás

 • A.
  2021.01.18., 17:54

  Olcsó ár nincs: alacsony vagy magas viszont sok van. Magyar nyelvtan, tisztelt cikkíró?

  Válasz
  • Bien.hu
   2021.01.18., 18:01

   Jogos, köszi a visszajelzést! Javítottuk is az elírást.

   Válasz

Írj egy hozzászólást