Szőnyeg minden helyiségben? Lássuk hogyan csináld!

Szőnyeg minden helyiségben? Lássuk hogyan csináld!

Címlap / Otthon / Dekor / Szőnyeg minden helyiségben? Lássuk hogyan csináld!

Vannak bizonyos szőnyeggel kapcsolatos íratlan szabályok, amikre a lakberendezéssel foglalkozó szakemberek esküsznek. Aztán persze léteznek olyan ellenpéldák is, amik ezeket teljesen felrúgják és valahogy mégis tökéletesen működnek. Nehéz ezek után nagy általánosságokban beszélni a szőnyegekről, hogy mégis hova tedd, milyet vegyél és mikre figyelj oda, de azért mi megpróbáljuk. Ha inspiráció vagy csak néhány ötlet kellene, lapozz tovább!

Nappali

A nappali a lakásod legfontosabb helyisége, központi, itt mindenki megfordul, aki nálad jár és talán a legtöbb időt itt töltöd.

Azt, hogy egyáltalán szükséged van-e szőnyegre a lakásodba, nehéz eldönteni, egy biztos, otthonosabbá, melegebbé teszi a helyiségeket, sőt ha ügyes vagy, akkor fel is dobhatod, sőt optikailag meg is növelheted a tereket vele.

A nappaliban arra figyelj, hogy a szőnyeg a kanapéhoz igazodjon, mind színben, mind méretben, hiszen talán ott van rá a legnagyobb szükség.

Jól esik ugyanis, amikor leülsz vagy felállsz, akkor a meleg és puha szőnyeghez ér a lábad, ezért ha kisebb szőnyeget választasz, akkor is mindig úgy tedd a földre, hogy a kanapéd első lábai már a szőnyegen legyenek.

Étkező

Szuper, ha van egy külön étkeződ vagy legalább egy étkezőasztalod valamelyik helyiségben, hiszen ez nem csak praktikus, de jól meghatározza a lakás különböző élettereit. Ha az étkezőasztalodhoz keresel szőnyeget, akkor azt javasoljuk, hogy először is fogj egy mérőszalagot, mérd le az asztalt, majd egy lapon rajzold le. Ezután húzd ki a székeket és ezt a nagyobb formát is rajzold be a papírra.

Két lehetőséged van, az egyik, ha nagyobb szőnyeget szeretnél, akkor a nagyobb berajzolt formát vedd alapul és legalább akkorát válassz, hiszen így a székek kihúzása és az asztal körüli sürgés-forgás kényelmesebb lesz.

Ha inkább egy kisebb szőnyeg mellett döntenél, akkor válassz egy futószőnyeget, amit csak az asztal egyik oldalához igazítasz vagy csak az asztal lábait teszed rá.

Ez ugyan felrúg néhány lakberendezési szabályt, azonban ha a formák, a színek és az összhatás működik, akkor miért ne?

Konyha

A konyha igazán veszélyes hely egy szép szőnyegnek, hiszen bármi kiloccsanhat, a szövetet érheti vörösbor, olaj vagy bármilyen ételmaradék. Ettől függetlenül mégis vannak néhányan, akik felrúgva minden szabályt, szőnyeget tesznek a konyhájukba, és ami a legjobb, szuperül működik náluk! Miért?

Ha minimál designban rendezted be a konyhád, akkor egy színes szőnyeg nagyon jól feldobja a teret, és nem csak szép, de praktikus is, hiszen mindig puha, meleg talajon sétálhatsz.

Tipp: Jó, ha egy nem túl kényes színt és anyagot választasz, amit ha valami kifolyik, rácsöppen vagy foltos lesz, könnyen tudod akár otthon is tisztítani! Nem éri meg ugyanis minden kisebb konyhai katasztrófánál új szőnyeg után nézni vagy a tisztítóba rohangálni.

Fürdőszoba

Lehet, hogy elsőre furcsa ötletnek hangzik, hogy a fürdőszobába egy kis fürdőszobai kilépőn kívül más szőnyeget is tegyél, de azért mégis játsszunk el a gondolattal egy kicsit, hátha megtetszik a dolog. Ez ugyanis így van mindig az újdonságokkal. Elsőre nagyon furcsának látod, aztán kezd valami bent motoszkálni, valami megfog, aztán már ki sem tudod verni a fejedből.

Ez történik épp a fürdőszoba és a perzsa-stílusú szőnyegek párosításával is.

Legyen akár fa hatású padló, csempe vagy mintás kő a fürdőszobádban, egy kis szín biztosan nem árt majd neki.

Az pedig végképp ne ijesszen meg, hogy mintásra mintásat teszel, hiszen ahogy látod, nem csak szuperül működik, de végre valami, ami nem hétköznapi, nem látod mindenki lakásában, és csak a tiéd.

Tipp: Extrán szuper, ha nem csak a kád előtt van szőnyeged, hanem a mosdók vagy esetleg a WC előtt is, hiszen mezítláb ki szeretne a hideg és kemény kövön álldogálni fogmosás közben?

Hálószoba

Ha a hálószobádba szeretnél egy új szőnyeget, nagyjából három választásod van. Az első, hogy az ágy lábakhoz eső végéhez teszed a szőnyeget, amivel optikailag megnöveled az ágy területét, legalábbis érzetre – amihez választhatsz egy hosszúkás futót vagy egy nagyobb téglalap alakú szőnyeget is.

A második verzió, hogy csak az egyik oldalra teszel egy kisebb szőnyeget – mondjuk a te oldaladra egy pihe-puha szőrös szőnyeg kerül pontosan oda, ahová először szoktad letenni a lábad. Ez azért is jó, mert egyrészt rögtön jelzi, hogy melyik a “lány” oldal, másrészt szuper, hogy már az első lépéseid ilyen puha és kényelmes talajra érnek.

A harmadik, talán legklasszikusabb verzió, ha egy nagyobb szőnyeget választasz, ami az ágy alatt fut végig egészen az ágy két széléig.

Ebben az esetben viszont arra kell figyelned, hogy legalább egy-két lépéssel túlnyúljon a széleken a szőnyeg, hiszen akkor lesz kényelmes rálépni, így tudja optikailag is jól betölteni a teret.

Előszoba

Van, aki azt mondja, hogy előszobába öngyilkosság szőnyeget tenni, valaki pedig nem is tudna nélküle élni. Ezek után nehéz általános szabályokról beszélni, hiszen mindenkinek más az ízlése, más stílust szeret és másban érzi jól magát. Ha már eldöntötted, hogy jó lenne egy szőnyeg az előszobába, akkor a következőket javasoljuk.

Válassz valamilyen strapabíró anyagot, akár rongyszőnyeget vagy valami durvább szövetből készült darabot, ami jól bírja a nedvességet, a koszt és könnyen, akár egy nedves szivaccsal is tisztítható.

Praktikus továbbá, ha ide nem fehér, bézs vagy egyéb világos árnyalatokat választasz, hiszen ebben a helyiségben már legtöbbször cipőben vagy, a szőnyeg pedig akkor szép, ha tiszta vagy legalábbis annak tűnik.

A formákat tekintve a legjobban egy hosszúkás futószőnyeggel jársz, hiszen ez jól nyújtja a teret és bevezet a következő helyiségbe, de ha megtörnéd a hagyományokat, akkor egy izgalmas kör alakú szőnyeggel is kísérletezhetsz!

És egy kis extra

Mi van, ha nem csak a formákban vagy a szőnyeg méretének kiválasztásával töröd meg a hagyományokat, hanem még annál is tovább mész? Előre szólunk, nagyon furan hangzik, mégis csodálatosan működik, egyszerű,de nagyszerű az ötlet.

Szőnyeg a szőnyegen! Szuper példa a mellékelt kép, hiszen mindennek megvan a maga funkciója és szerepe az adott szobában, bármit is kivennénk belőle, már nem lenne tökéletes.

Amikor úgy érzed, hogy a minimál stílusban berendezett lakásodba korábban megvásárolt fekete-fehér szőnyeg egy kicsit unalmas, egy kicsit szürke és ráférne a szobára egy kis plusz szín, akkor véletlenül se válj meg a szőnyegtől. Egyszerűen csak tegyél rá egy kisebb, színes darabot, majd barátkozz vele. Nem baj, ha mintás, nem baj, ha kicsit más anyagból van a másik, sőt, ha a textúrák eléggé eltérőek, akkor a színek mellett az anyagok és a formák is szuper kontrasztot adhatnak a térnek.

Így nem csak egyszerűen és gyorsan újíthatod meg a lakásod párezer forintból, de a legutóbbi házibulin szerzett vörösboros foltot is könnyedén elrejtheted. Hát nem csodálatos?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást