Békülj ki idén a szomszédoddal, ha tovább akarsz élni – javasolja egy friss tanulmány 

Békülj ki idén a szomszédoddal, ha tovább akarsz élni – javasolja egy friss tanulmány 

Címlap / Életmód / Lélek / Békülj ki idén a szomszédoddal, ha tovább akarsz élni – javasolja egy friss tanulmány 

Éppen a minap ért egy rendkívül kellemes élmény a (majdnem) szomszédjainktól, amitől úgy érezhettük, hogy egy valódi közösség tagjai vagyunk.

Pici utcában lakunk, mindössze hét ház található benne, és az egyik idős házaspár úgy döntött, hogy az új évet köszöntendő, rendeznek egy random „állófogadást”. Mindenkinek küldtek meghívót, és az ő udvarukon gyűltünk össze egy koccintás és némi maradékpusztító sütizés erejéig.

Idén már az ötödik éve, hogy itt lakunk, előtte szintén ennyit egy sarokkal odébb éltünk albérletben, és a kisvárosban mindenki ismer mindenkit. Mégis, ez a gesztus annyira kedves volt, annyira ritka, hogy nagyon jól esett mindannyiunknak. Talán mondanom sem kell, az összes meghívott tiszteletét tette.  

Ezzel a tapasztalással indítottuk az új évet, és minduntalan jobban megértem, miért sajnálja gyakran az idősebb korosztály a „régi szép időket”. Nem csak azért, mert én is öregszem, hanem mert úgy vélem, az embereknek hiányzik a kapcsolódás. Azok az élmények, amikor a szomszédokat jól ismertük sőt, a barátaink voltak, olyasvalakik, akikre számíthattunk, és akikkel magától értetődően időt töltöttünk. 

Egy új kutatás, amit a Rutgers Egyetemen végeztek, azt találta, hogy a szomszédokkal való kapcsolat ápolása nem csak jobb közérzetet, hanem jobb egészséget is hozhat magával.

Hogyan hatnak a szomszédok az egészségünkre?

A tanulmány szerint az erős szomszédi kapcsolatok képesek mérsékelni az egyedül élés negatív hatásait idősebb korban. Mindezzel kitolódik a jelentős egészségromlás, illetve a halál ideje. Már sok kutatás alátámasztotta, hogy az időskorba lépők egészsége gyorsan hanyatlik, amennyiben egyedül érzik magukat, magányosan töltik az idejüket. Nem túl meglepő ezek után, hogy a szomszédokkal ápolt bizalmas viszony segít csökkenteni a halálozás kockázatát.

A tanulmányban olyan felnőtteket vizsgáltak, akik nem a saját hazájukban léptek az időskorba. Azok, akik olyan negyedekben laktak, ahol úgymond „kívülállónak” számítottak, tehát valószínűleg kis eséllyel ápoltak jó kapcsolatot a szomszédjaikkal, nagyobb arányban haltak meg korábban. Ehhez képest azok, akik saját nemzetségük tagjaival vették körül magukat, későbbre tolták haláluk időpontját.  

A tanulmány szerzői szerint nagyon rossz hatással van a mentális egészségünkre a magány és az egyedül élés. Sajnos kutatások szerint a 60 év felettiek kb. 27%-a egyedül él az Egyesült Államokban. Ezt olyan problémákkal hozták összefüggésbe, mint a szívbetegség, a depresszió, a demencia, az általános, rossz egészség, valamint a korai halálozás.

 „A szomszédsággal való kapcsolat erősítése ígéretes módja a korai halálozás csökkentésének” – áll a tanulmányban, amiben külön figyelmet fordítottak a közvetlen emberi kapcsolatok elemzésére. 

Daisy-Daisy/istockphoto.com

Törekedj a jó kapcsolatra, ha tovább szeretnél élni

Kiderült, hogy a szomszédok közötti bizalom és jó kapcsolat több mint 51,5%-kal csökkenti a halálozási kockázatot, ami igen magas arány. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy akik minimális (vagy rossz) interakcióról számoltak be szomszédjaikkal, 48,5 százalékkal nagyobb halálozási kockázatot mutattak.

Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy gyakran sajátos kihívásokkal szembesülnek azok az idősebb felnőttek, akik egyedül élnek, vagy olyan közösségben laknak, amelyben nem általános a mindennapos kapcsolattartás. 

A kutatók szerint fontos lenne tudatosítani, hogy a szomszédokkal való jó viszony kialakítása ígéretes módja az idősebb felnőttek egészségmegőrzésének.

Kiemelték, hogy a jövőbeli tanulmányoknak meg kell vizsgálniuk, milyen szerepet játszanak az egyéb tényezők (pl. a lakhely, városrész) az idősebbek egészségében. Addig viszont mindannyian megtehetjük, hogy barátságosabban bánunk a szomszédjainkkal – különösen azokkal, akik egyedül élnek.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!