Így hozhatod végre harmóniába a szexuális örömödet és vágyaidat 

Így hozhatod végre harmóniába a szexuális örömödet és vágyaidat 

Címlap / Szerelem / Szex / Így hozhatod végre harmóniába a szexuális örömödet és vágyaidat 

A megfelelő reagálás többet jelent, mint egyszerű figyelést vagy különféle gesztusok megtételét a béke érdekében. Azt mutatja, hogy tényleg érdeklődünk a másik iránt, észrevesszük, felismerjük szükségleteit és foglalkozunk azokkal. Természetesen a reagálás rendkívül fontos a szexuális életben is. Válaszkészség nélkül nem alakulhat ki a vágyott harmónia és nem maradhat fenn hosszú távon a kémia sem. A szexuális válaszkészség tulajdonképpen a partner szexuális szükségleteinek, vágyainak és preferenciáinak megértésére, továbbá azok kielégítésére irányul.

Mit jelent ez a gyakorlatban? 

A leghétköznapibb példa: amennyiben a másiknak aktuálisan arra van igénye, gyakrabban bújunk vele ágyba – vagy kevesebbszer, ha minden nap hulla fáradtan esik haza. Cserébe várhatjuk, hogy fordított helyzetben ő is ennyire rugalmas és készséges lesz velünk. Az alkalmazkodóképesség tehát a szexuális válaszkészség lényeges eleme, ami egyúttal a fizikai és érzelmi kötődés mozgatórugója is.

Hihetetlen előnyei lehetnek egy válaszkész partnernek

A Current Opinion in Psychology című folyóiratban megjelent cikkből kiderült, hogy a válaszkész, érzékeny partner mindenkinek hatalmas kincs, de különösen sokat segít akkor, ha valakinek a szexuális igényeit a múltban ritkán elégítették ki vagy akkor, ha az illető szexuális problémákkal küzd.

Az a partner, aki érti és érzi a másik igényeit, különféle pozitív változásokat hozhat a közös szexuális életbe.

Elég csak arra gondolni, hogy nagyszerűen kezeli az önbizalomhiányt, amikor az egyik fél a hamis ideálok okozta félelmek miatt elégedetlen a testével. De a kutatás szerint akkor is óriási segítség, ha megérkezik a gyermek a kapcsolatba, ami – legalább átmenetileg – hatást gyakorol a szexuális életre. Nagyon nem mindegy, hogy amikor a szülővé válás nehézségeket okozhat a szexuális életben, mennyire válaszkész partner mellett találjuk magunkat.

Muise és kutató társai rámutattak, hogy amikor a szexualitás megfelelési vággyá csap át (ami nem ugyanaz, mint a válaszkészség), akkor az egész dinamika megfordul. Ilyenkor alacsonyabb lesz a szexuális vágy, ellenben magasabb a szexuális szorongás. Gyengébb a nemi élet és még az együttléteket kísérő fájdalom sem megy ritkaságszámba.

Szóval, míg a szexuális érzékenység, a válaszkészség fontos és mindkét fél számára előnyös, addig a megfelelési kényszer nagyon hátrányos. De azok, akik magukat szexuálisan érzékenynek mondhatják, tényleg gyengéden reagálnak partnerük esetleges szexuális problémáira. Ezzel pedig hosszú távon növelik a szexuális elégedettséget.

A megfelelő egyensúly megtalálása a szexuális reakciókészség és az autonómia között pedig kulcsfontosságú a kielégítő kapcsolatok és szexuális élet eléréséhez.

nd3000/istockphoto.com

Most már csak az a kérdés, mi kell ehhez!

  • A nyílt és őszinte kommunikáció kulcsfontosságú a szexuális kapcsolatban. A témába vágó, előremutató párbeszédek segítik a partner (változásban levő) vágyainak, igényeinek tudatosítását, ezáltal elősegítik az intimitás kialakítását és a kapcsolati elégedettség javítását.
  • Fontos, hogy partnered szexuális szükségleteit és vágyait elfogadással és empátiával hallgasd meg és természetesen ugyanezt követeld meg magadnak. Az ilyen beszélgetések során a kiszolgáltatottság, félelem, aggodalom, zavar és szégyen érzéseit száműzhetitek a kapcsolatotokból, ami új szintre emelheti a szexuális életeteket.
  • Az érzéseitek tiszteletben tartása szintén kulcsfontosságú. Ha nincs kedved a szexhez, ne érezd kötelességnek a „teljesítést”. Fontos, hogy valódi magabiztossággal és nyugalommal dönts a részvétel vagy a kihagyás mellett, sosem félelemből vagy nyomásból.
  • Az elutasítás esetén is fontos a tiszteletteljes hozzáállás, tehát a visszakozás során ismerd el a szerelmed intim vágyát, semmiképpen se kicsinyeld le, emellett biztosítsd, hogy a szeretet és törődés változatlan köztetek.

Ha szükséges, vedd fontolóra a terápiát akár egyénileg, akár párban! Itt ugyanis lehetőségetek nyílik elsajátítani a hatékony kommunikációs módszereket, valamint a megfelelő érzelemszabályozási készségeket, amivel kielégítőbb és egészségesebb szexuális életetek lehet. 

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!