A szex is lehet szeretetnyelv? Csak, ha így „csináljuk”

A szex is lehet szeretetnyelv? Csak, ha így „csináljuk”

Címlap / Szerelem / Szex / A szex is lehet szeretetnyelv? Csak, ha így „csináljuk”

Miért szeretkezünk?

A szexre is több okunk lehet, van, hogy azért tesszük, mert a testünk kívánja, van, amikor szeretetből és van, amikor e között a két ok között helyezkedik el a motiváció. Mivel a testiség a két ember közötti intim kapcsolat megnyilvánulása, a pszichológusok szerint lehet a szeretetnyelv egy része.

Ilyenkor a testünkkel fejezzük ki az elfogadást, elköteleződést és mély érzelmi köteléket, ami a szeretett illetőhöz köt minket. Azonban nem mindegy, hogy a szex hogyan történik: gyorsan és ösztönösen vagy gyengéden, a másik szemébe nézve. Természetesen utóbbi az, amivel partnerünk tudtára adjuk, hogyan érzünk iránta, így nem meglepő, hogy a szeretetet a testiség által is megpróbáljuk kifejezni.

A szeretkezés fontossága egy kapcsolatban
LightFieldStudios/istockphoto.com

Mi történik, ha valamiért a pár nem tud szexelni?

Egyes pszichológusok és terapeuták szerint a szexet nem számíthatjuk a szeretetnyelvek közé, hiszen a világon szinte mindenki szexel. Ezáltal ez egy univerzális összekötő – és nem minden esetben szerelemből fakadó – élmény az emberek között.

A másik érv az, hogy ha valóban a testiség az elsődleges érzelem-kifejező aktus egy pár életében, az előbb-utóbb párkapcsolati problémákhoz vezethet.

Mi történik ugyanis akkor, ha a felek hosszabb ideig nem lehetnek egymáséi, például terhesség vagy egyéb orvosi okok miatt? Ebben az esetben kell, hogy legyen más mód is a másik iránti szerelem kifejezésére, például a „testi érintés”, ami fizikális, de nem szexuális közeledés.

A szándék is fontos

A testi érintés – amibe beletartozhat az intimitás – teljes értékű szeretetnyelv, de a szex esetében a pszichológusoknak vannak fenntartásaik. Ezt azzal indokolják, hogy a gesztus – azaz az aktus – esetében fontos a szándék. Azaz a motiváció az legyen, hogy viszonzás nélkül szeretnénk adni a partnernek.

Amennyiben a kapcsolatban nincs beleinvesztált bizalom és tisztelet, a másik gesztusai olykor „tranzakciók” is lehetnek, tehát azért kedveskedik, mert elvár cserébe valamit. A fizikai érintés más formái viszont – mint a kézen fogás, összebújás, ölelés, csók, vagy a másik cirógatása szinte minden esetben a kedvességből és odaadásból fakadnak.

A testiség egy olyan partnerrel, akit nem éppen csak megismertél, hanem már jól ismeritek és szeretitek egymást, az érintés nemcsak szükséges, hanem egyenesen gyógyító hatású is.

A gyengédség fizikai megnyilvánulásai több szinten nyugtatnak, izgatnak, erősítenek meg és izgatnak fel minket. Ez a fajta testi érintés a legfontosabb a párkapcsolatban, hiszen ez a szerelem és szeretet egyik alapja. 

Abban minden szakember egyetért, hogy a kielégítő szexuális élet elengedhetetlen feltétele a stabil, egészséges párkapcsolatnak. A nem-szexuális testi érintés még fontosabb. Ha ugyanis felmerül az a helyzet, hogy a felek nem élhetnek szexuális életet, a gyengéd érintés lesz az, ami a testiség hiányát a leginkább pótolja.

Egy erős kapcsolatnak ki kell bírnia egy rövidebb, de még egy hosszabb időszakot is szeretkezés nélkül. Ugyan a szex fontos, nem célszerű, ha a két ember közötti gyengéd kötelék csakis ezen alapul. Szerencsére a szexen kívül vannak még bőven vannak lehetőségeink az érzelmek kifejezésére.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást