Szereted a borzongást? Vérfagyasztó filmek, igaz történetek alapján

Szereted a borzongást? Vérfagyasztó filmek, igaz történetek alapján

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Szereted a borzongást? Vérfagyasztó filmek, igaz történetek alapján

Valamiért vonzódunk a hátborzongató dolgokhoz, és ősszel, amikor amúgy is jól esik összekuporodni a kanapén egy takaró alatt, és egy csésze kakaót kortyolva megnézni egy filmet, időnként egy-egy horror is bekerülhet a lejátszóba. Csak aztán vigyázz, nehogy magadra borítsd az italod! Tudtad, hogy ezeknek az elképesztő sztoriknak valós alapja van?

A bárányok hallgatnak

Azt gondolnád, A bárányok hallgatnak zseniális és bestiális sorozatgyilkosánál betegebbet elképzelni sem lehet? 

Pedig a valóság talán még borzongatóbb: a sorozatgyilkos Ed Gein, és áldozatainak bőréhez fűződő bizarr vonzalma – mondjuk úgy – inspirálta a szerzőt, de egy másik sorozatgyilkos, Ted Bundy és a rendőrségi profilozó, Robert Keppel kapcsolata is visszaköszön a filmben. 
Ed geinról szólva egyébként meg kell említenünk, a pletykák szerint szintén inspirációs forrása volt a Psycho alapjául szolgáló könyvnek is.

A cápa

Minden idők egyik legismertebb horrorfilmje, ami még ijesztőbbé válik, ha hozzátesszük, hogy igaz történet ihlette. 

A film alapjául Peter Benchley regénye szolgál, ő pedig valós eseményeket vett alapul: 1916 júliusában New Jersey közelében található Matawan édesvizű folyója valóban vérfürdővé változott, amikor egy nagy fehér cápa felúszott, és több emberrel is végzett, mielőtt végre sikerült elkapni.

Az ördögűző

Az 1973-ban bemutatott filmet akkor sokan a valaha volt legijesztőbb horrornak tartották, és noha a trükkök és technikák néhol ma már inkább kissé nevetségesnek hatnak, 

Az ördögűző baljós hangulata még mindig mindenkit képes beszippantani, és nincs, aki ne szisszenne fel a fejcsavarós jeleneten. 
Bármilyen hihetetlen is, de a film alapjául szolgáló regény valós eseményeket ír meg: az 1940-es években valóban alávetettek az ördögűzés rituáléjának egy csak Roland Doe néven ismert amerikai fiút, ezt dolgozza fel William Peter Blatty 1971-es története.

Rémálom az Elm utcában

Nem kell megijedni, az öreg Freddie alakja természetesen csak a képzelet szüleménye, de egy különös eset valóban inspirálóan hatott Wes Cravenre, amikor megalkotta a horrorfilmet, ami aztán egy egész generációnak okozott rémálmokat.

Egy LA Times-ban megjelent korabeli cikk szerint több kambodzsai bevándorló fiatal halálát is rémálmaik okozták. A bizarr és ködös történet megragadta Craven képzeletét, és életre hívta Freddie-t.

A texasi láncfűrészes

Az 1974-es horror – hasonlóan 2003-as remake-jéhez – valószínűleg az egyik legbizarrabb sztori, amit csak elképzelhetünk, de ahogyan az már lenni szokott, a valóság itt is sokkolóbb, mint a mozi. 

Ugyan maga a történet az 5 fiatallal és a bizarr családdal csak kitaláció, a legrémisztőbb figurát, Bőrpofát egy valós sorozatgyilkos ihlette, aki elfogásakor tényleg emberi maszkot viselt.
Brr…

A zodiákus

A zodiákus személye máig ismeretlen, a gyilkosságokat soha nem oldották meg, noha az elkövető nem igazán rejtőzködött a rendőrségtől, leveleket küldött nekik és a lapoknak, jeleket és feladványokat hagyott, macska-egér játékot játszva a törvény őreivel.

A San Fransiscó-t a ’70-es években rettegésben tartó sorozatgyilkos ügye azóta több könyv és egy film alapjául is szolgált – a moziban Jake Gyllenhaal igyekszik a tébolyult gyilkos nyomára bukkanni.

Cukorfalat

A 2006-os amerikai thriller sajnos a valóságból is ismerős forgatókönyvvel indul: egy 32 éves fotós az interneten megismerkedik egy 14 éves lánnyal, akit hazavisz magához. 

A kocka azonban hamarosan fordul egyet, amikor a lány fogságba ejti és kínozni kezdi a férfit, akit pedofilnak tart, és ezért meg akarja büntetni. A filmet több filmfesztiválon is bemutatták, de több kritikai is érte az erőszak nyers ábrázolása miatt. 
A rendező azt mondta, az ötlet alapjául egy tokiói eset szolgált, amiről a hírekben hallott, azonban később soha nem talált semmi erre vonatkozó cikket vagy riportot, így azt is nehéz megállapítani, a Cukorka, vagy Hard Candy alapjai mennyiben felelnek meg a valóságnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást