Kevesek által ismert tények a női orgazmusról

Kovács Andrea
Írta: ,

Létezik egy kérdés, amire szinte biztos, hogy csak nagyon kevesen válaszolnak teljes őszinteséggel: hányszor élsz szexuális életet a pároddal? A válasz függ attól, hogy ki kérdezi, milyen körülmények között és miről folyt a beszélgetés a kérdést megelőző percekben. Érdekes eredmények születtek egy játékos felmérés során is, ahol házaspárokat kértek meg, hogy írják le egy lapra, átlagosan hányszor szeretkeznek egy hónapban. A játék végén egészen eltérő eredmények születtek, ami aztán kínos magyarázkodásra kényszerítette a füllentő férjet vagy feleséget.

Vagyaim.hu

Nem lehet megmondani, sőt pszichológusként meg sem szabad mondanom, hogy mennyi a normális mennyiségű szex egy párkapcsolatban – mondja Bede Zsuzsanna. A szexuálpszichológus ugyanakkor hangsúlyozza: a nagyon eltérő étvágy hosszútávon állandó feszültséget jelenthet a kapcsolatban. A szexuális igényünk ugyanis egy velünk született adottság, s ezzel együtt egy olyan érzékeny területe az életünknek, amit könnyű befolyásolni.

A női és férfi libidót meghatározza a kapcsolat minősége, annak hossza, az aktuális élethelyzet, de még a munkahelyi körülmények is. Főleg férfiakra jellemző, hogy az ágyban nyújtott teljesítmény egyenesen arányos a munkahelyi elismertséggel és megbecsüléssel. Ha egy férfit lefokoznak, netán kirúgnak az állásából, akkor hamarosan potencia zavarokat és merevedési problémákat tud produkálni.  

Az átlag heti egy alkalom

A hazai statisztikai mutatók szerint hetente egyszer bújnak össze a tartós kapcsolatban élő párok. A szexuális étvágy három dologból tevődik össze: biológia, fiziológia és erkölcs. Ha egy nőnél hangosan csörög az a bizonyos biológiai óra és már nagyon szeretne gyermeket, akkor sokkal aktívabb lesz az ágyban, kezdeményezőbbé és nyitottabbá válik. A gyermek születése után ezen nők esetében gyakori, hogy miután anya lett, már a háta közepére sem kívánja a férjével töltött pásztorórákat. Száz évvel ezelőtt nem volt ez probléma – mondja Bede Zsuzsanna, akkoriban a férfi, ha túl nagy volt a libidója, megoldotta máshogy a dolgot.  Például máshol kereste és találta meg a testi örömöket.

Országos, reprezentatív felmérés az utóbbi évtizedben nem készült a szexuális szokásainkról, de létezik néhány kisebb kutatás, amely betekintést enged a magyar párok hálószobatitkaiba. Ezek közül ez egyik az ELTE felmérése, amely leginkább a fiatalok, egyetemisták szexuális szokásait vizsgálja.

A kutatásában a párkapcsolati trendeket vizsgálták az aktuális és a tíz évvel korábbi adatok összehasonlításával. Mint kiderült, sokat bővültek a szexuális ismeretek, nagyobb tolerancia, közös felelősségvállalás figyelhető meg a fogamzásgátlásban. Ám a felmérés arra is rávilágított, hogy a mai fiatal felnőttek sokkal kisebb arányban élnek párkapcsolatban, mint tíz évvel ezelőtt. Ráadásul az alkalmi viszonyaik, egyéjszakás kalandjaik is ritkábbak. Rövidült továbbá a testi örömökkel töltött idő hossza és az előjáték is.

Bede Zsuzsanna egy másik tanúságos kutatásra is felhívta a figyelmet. Néhány évvel ezelőtt Gyimesi Andrea szexuálpszichológus egy újságírónővel karöltve elkészítette az ország nagy szextesztjét, több mint kétszázezer ember megkérdezésével. A könyvből egyebek mellet az is kiderül, hogy a megkérdezettek között a legtöbben a heti egy alkalmat jelölték meg, a napi rendszerességet minden korosztályban kevesebb mint tízből egy ember választotta. S mint kiderült, a szex gyakorisága nem a kortól függ, sokkal inkább a kapcsolat hosszától. Egy harminc éves férfi vagy nő sokkal ritkábban bújik össze a párjával, ha már tíz éve házasok, mint egy negyvenéves, aki épp egy új kapcsolatba bonyolódott.