Így hatnak a szülői minták a párkapcsolatokra

Írta: ,

Biztosan te is gyakran találkoztál már azzal a ténnyel, hogy az emberek többségének a párkapcsolatokkal gyűlik meg a legtöbb gondja. Sőt, akár az is lehet, hogy te magad is ebbe a népes táborba tartozol. Épp ezért ideje tudomást szerezned arról, mi a legerősebb tényező, ami szerepet játszik a párválasztásodban; ez pedig nem más, mint a családtagjaid!

Pozitív élmények, pozitív kapcsolatok Kép forrása: junebugweddings.com

1/5 Pozitív élmények, pozitív kapcsolatok

Már Freud is felfedezte, hogy a szülők és gyermekek közötti kapcsolat tele van meglehetősen összetett érzésekkel. Ezeket nehéz kielemezni, abban viszont rengeteg kutató ért egyet, hogy valójában a szüleink az első „szerelmeink". 

Már életünk korai szakaszában megalapozzuk későbbi kapcsolatainkat: ha pozitív élményekkel gazdagodunk, és erős a kötődés, akkor hasonló dolgokat keresünk majd jövőbeli partnerünkben is. Például jó humorérzéket, kedvességet, vagy akár bizonyos intellektuális készségeket.

Emellett azt is fontos viszont megemlíteni, hogy a testvérek közötti kapcsolat is hatással lehet ránk, de általában nem olyan erősen, mint amit a szüleinkkel alakítunk ki.

Ismétlődő élmények Kép forrása: 25thcenturyyy.com

2/5 Ismétlődő élmények

A problémák ott kezdődnek, ha a szüleiddel lévő kapcsolatban gyakoriak voltak a veszekedések, az érzelmi távolságtartás vagy az elhanyagolás. Ilyenkor ugyanis gyakran előfordul, hogy az adott személy később tudat alatt olyan párt szeretne választani magának, akivel újraalkothatja ezeket az élményeket. Ilyenkor ugyanis úgy igyekszik meg nem történtté tenni a múltat, hogy ismét megteremti azt, abban reménykedve, hogy ezúttal más befejezéssel zárul a dolog.

Az esetek többségében viszont sajnos nem ez történik.

Ha például valaki egy távolságtartóbb, irányító típusú párt választ (hasonlóan az egyik, vagy akár mindkettő szülőjéhez), valószínűleg azt reméli, hogy képes lesz megváltoztatni a partnerét, és olyan érzéseket kiváltani belőle, amit az édesanyából vagy édesapjából nem tudott.

A szeretet egyedi megfogalmazása Kép forrása: valialekkakou.blogspot.hu

3/5 A szeretet egyedi megfogalmazása

Szintén gyakori eset, hogy a nem megfelelő családi kapcsolatok (elhanyagolás, bántalmazás) olyan érzéseket váltanak ki egy adott személyből, amelyek következtében később a biztonságot ezzel azonosítja. Hiszen gyermekként ehhez szokott hozzá, és így tudja meghatározni a szeretet fogalmát – elvégre sosem tapasztalt mást.

Emiatt előfordulhat, hogy az adott személy olyan párt keres magának, aki folyamatosan vitatkozik vele, mivel ilyen családban nőtt fel; ő ugyanis csak ezt a fajta érzelmi kötődést ismeri. Ha viszont a konfliktusok állandóan jelen vannak, az idővel komoly lelki sebeket okozhat.

Szülők közötti kapcsolat Kép forrása: hellofashionblog.com

4/5 Szülők közötti kapcsolat

Szintén nagy hatással lehet a párválasztásunkra az is, hogy a szüleink között milyen kapcsolat állt fent, és hogyan viszonyultak egymáshoz. Ez teljesen érthető, hiszen egy gyermek számára természetes, hogy idővel lemásolja vagy átveszi ezeket a viselkedéseket, és ez alapján oldja meg a jövőben a konfliktusait – vagy éppen ehhez hasonlóan közeledik partneréhez.

Ezért okozhat problémákat, ha gyermekként szemtanúi voltunk annak, ahogy a szüleink minden áron igyekeznek elkerülni az összetűzéseket, vagy épp ellenkezőleg: még a legapróbb dolgok miatt is kiabáltak egymással.

Ellentétes tulajdonságok Kép forrása: indiaearl.com

5/5 Ellentétes tulajdonságok

De hajlamosak lehetünk arra is, hogy olyan párt válasszunk magunknak, akiben a gyermekként látott dolgok ellentéte található meg. Például ha a szülők kifejezetten dominánsak és parancsolóak voltak, megeshet, hogy az adott személy emiatt egy visszafogott, csendes partnerrel kezd kapcsolatba. És bár ez első ránézésre nem tűnik olyan nagy problémának, mégis egészségtelen viszonyokhoz vezethet, hiszen tudat alatt ott vannak azok a negatív érzések, amiket nem vesznek tudomásul. Épp ezért, ha úgy látod, hogy a gyermekkori élményeid miatt folyamatosan rossz kapcsolatokba vágsz bele, és nem találod a kiutat, nyugodtan kérj segítséget. Egy pszichológus képes feltárni ezeket a részleteket, és meglátod, könnyebben küzdesz meg velük, ha pontosan tudod, mire is kell koncentrálnod.