Ha igen a válaszod erre a 15 kérdésre, életre szól a szerelem köztetek

Ha igen a válaszod erre a 15 kérdésre, életre szól a szerelem köztetek

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ha igen a válaszod erre a 15 kérdésre, életre szól a szerelem köztetek

A szerelem fantasztikus érzés, ugyanakkor hajlamos lehet elhomályosítani az ember ítélőképességét. A valóságban sokszor nehéz eldönteni, hogy egy kapcsolat kiállja-e majd az idő próbáját, így Gary W Lewandowski kapcsolattudós, a Monmouth Egyetem pszichológiai professzora és a ScienceOfRelationships.com alkotója összeállított 15 kérdést, ami segíthet megjósolni a románc jövőjét.

Lewandowski a The Independentnek elmondta, a listát azért hozta létre, mert a leggyakoribb kérdés, amit hall, az, hogy vajon honnan tudhatja az ember, hogy a megfelelő kapcsolatban van-e.

A kutató az intuíciókat és a tudományt is számba vette, amikor megalkotta a listát, aminek a kérdései segítenek, hogy valóban a fontos dolgokra koncentrálj, és jobban át tudd látni, működőképes-e a kapcsolatot. És bár biztos recept semmire sincs, és némelyik kérdésre adott „nem” válasz még nem feltétlenül jelenti, hogy a románc kudarcra van ítélve, legfeljebb azt, hogy vannak pontok, amiken még dolgoznotok kell, ha a kérdésekre igennel válaszolsz, akkor valószínűleg érdemes a kapcsolatban maradni, mert a boldogság egy életen át kitarthat.

A 15 kérdés pedig a következő:

1. Jobb emberré teszed a partneredet, és ő is jobb emberré tesz téged?

2. Kölcsönösen természetes a számotokra, hogy megosztjátok az érzéseiteket, támaszkodtok egymásra, közel vagytok egymáshoz, és nem aggódtok azon, hogy a másik esetleg úgy dönt, kilép a kapcsolatból?

3. Elfogadjátok egymást olyannak, amilyenek vagytok anélkül, hogy megpróbálnátok megváltoztatni a másikat?

4. Ha nézeteltérés merül fel, képesek vagytok tiszteletteljesen, negatív érzelmek és megvetés nélkül kommunikálni?

5. Közösen hoztok döntéseket, egyenlőek az erőviszonyok a párkapcsolatotokban?

6. A partnered a legjobb barátod, és te az övé?

7. Mindketten gyakrabban gondolkodtok „mi”-ként az „én” és „te” helyett?

8.

Rábíznád a partneredre a közösségi oldalad vagy a bankszámlaszámod jelszavát? (Nem kell, hogy ténylegesen meg is add neki, de elméletben, például egy váratlan vészhelyzet esetén nem okozna gondot, hogy megkérd, lépjen be helyetted és intézzen el valamit.)

9. Jó véleménnyel vagytok egymással anélkül is, hogy rózsaszín szemüvegen keresztül látnátok a másikat?

10. A barátaid és a párod barátai erősnek gondolják a kapcsolatotokat, amely ki fogja állni az idők próbáját?

11. A kapcsolatod hírből sem ismeri az olyan vészjeleket, mint a megcsalás, a féltékenység, vagy a másik ellenőrzése?

12. Ugyanolyan az értékrendetek vallási, politikai, családi téren, illetve egyetértetek-e abban, hogy akartok-e gyereket, és ha igen, hogyan neveljétek azokat?

13. Mindketten érzelmileg stabil személyiségek vagytok?

14. Mindketten hajlandók vagytok feláldozni egymásért a saját igényeiteket, vágyaitokat és céljaitokat (anélkül, hogy kihasználva éreznétek magatokat)?

15. Szexuálisan kiegészítitek egymást, mindketten elégedettek vagytok a szexuális életetekkel?

A kapcsolattudós arra is felhívja a figyelmet, hogy bár azok, akik sok kérdésre nemmel válaszolnak, elkeseredhetnek az eredménytől, valójában lehet, hogy éppen egy jó dolog történik velük, hiszen valami fontosat tudnak meg magukról és a kapcsolatukról – egy rossz kapcsolatban benne maradni ugyanis tényleg a legrosszabb, ami csak történhet veled.

„Ha jó dolgok derülnek ki a tesztből, akkor azok nyilván nem jelentenek veszélyt a jól működő kapcsolatra. Ha viszont a kérdések arra világítanak rá, hogy a kapcsolatod rossz, vagy legfeljebb csak közepesnek mondható, a döntés természetesen továbbra is a tiéd, de egy szakítás megadhatja a lehetőséget, hogy új, valóban jó kapcsolatot találj” – mondja Lewadowski.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!