Szeretetéhes, szingli nő vagy? Vigyázz, a roachingolás a trend a társkeresésben!

Írta: ,

Elhitted, hogy komoly kapcsolatot akar? Most pedig értetlenül állsz, mert ő futó kalandként tekintett az ismeretségetekre? Ébredj fel, roachingoltak!

Megtörtént már veled, hogy megismertél egy kedves, megnyerő férfit, akinek még a szövege is jó volt, randiztatok, aztán amire elhitted, hogy egy valóságos tündérmesében vagy, hirtelen minden megváltozott? Nem csak veled történt meg!

Roachingolás – Megtévesztés felsőfokon

A roachingolás egyre gyakoribb viselkedési forma az ismerkedés során: annyira gyakori, hogy külön elnevezést is kapott. Akkor beszélünk roachingolásról, ha valaki határozottan úgy viselkedik, azt érezteti veled, hogy komoly kapcsolatot szeretne, és az ismerkedés elején minden cselekedetével ezt támasztja alá. Nem arról az állapotról beszélünk, amikor már egy száraz fűszálba is kapaszkodsz, mert annyira szeretnél már egy társat, hanem arról, amikor szabályosan megtévesztenek, és a végén mégis te érzed magad ostobának.

Az első találkozás könnyed és álomszerű, az utána következő randik pedig egyenesen mesések: az egész olyan, mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Intenzíven éltek meg minden közös programot, te pedig hálát adsz az égnek, és úgy érzed, végre minden kocka a helyére került. Visszatekintve a rémes randik tömkelegén azt gondolod, minden értelmet nyert, ezzel a férfival egymásnak lettetek teremtve.

Aztán snitt, és már csak arra eszmélsz, hogy fogalmad nincs ki az az ember, akivel pár napja még a szerelemnek hitt hamis mámorban úsztatok.

A lebukás előbb-utóbb megtörténik egy elkapott mondatfoszlány, egy felvillanó üzenet formájában, vagy meglátod egy másik nővel, akivel nem úgy ücsörögnek egymás mellett a kávézóban, mint két jó barát. Hidegzuhanyként ér, amikor világossá válik számodra: más, mások is vannak az életében, és az első döbbenet után egyből mentséget, vagy legalábbis magyarázatot keresel – de nem találsz.

Miután már mindent végig gondoltál, beleértve azt is, hogy te értettél-e félre valamit, rákérdezel hányadán álltok. A válasz pedig rövid, tömör és sokkoló: értetlen tekintettel néz rád, mondván, nem ígért semmit, nem tisztáztátok, hogy ez mi kettőtök között, ő csak jól akarta magát érezni veled, nem érti a viselkedésedet. Ez a roaching.

Kép forrása: depositphotos

Így kerülj ki a roachingból!

Hirtelen forogni kezd veled a világ, és megkérdőjelezed saját magadat: újra játszol minden történést, találkozást, szót, amit pár napja még oly’ nagy beleéléssel mondott, és továbbra sem érted. Végül eljutsz odáig, hogy magadat hibáztatod, és azt keresed, hogy mit rontottál el, vagy legalábbis miért nem vetted észre a jeleket.

A roaching beszédes elnevezés: a roach magyarra fordítva csótányt jelent. Ez a viselkedési forma kétségtelenül manipulatív, mert utólag te érzed magad hülyén, és legalább annyira taszító, mint a csótány. Nem tudhatod, hogy a kezdeti hódító hadjárat előtt, alatt, után hány nővel tartotta a kapcsolatot, és a roachingoló szerint számon sem kérheted, de még csak meg sem lepődhetsz, hiszen nem tisztáztátok egy szóval sem, hogy ez milyen kapcsolat lesz.

Te pedig ott állsz leforrázva, széttárt karokkal, megsemmisülve, és joggal teheted fel a kérdést magadnak, hogy jobb lett volna szerződésben lefektetnetek bimbódzó kapcsolatotok alapjait, két tanú jelenlétében?

A valóság az, hogy nem az a gond, ha valaki egyszerre több emberrel is ismerkedik, hanem az, hogy a viselkedésével szándékosan megtéveszt, miközben nem adja tudtodra, hogy másokkal is találkozik. A felelősség azé, aki egyszerre több emberrel ismerkedik, mindezt titokban, közben pedig mindenkivel a szép közös jövőről beszél. Ez nemcsak nem korrekt, de még a felelősséget is áttolja rád, hogy megkérdőjelezd saját magadat.

Az esetek többségében remekül összehangolt tervről van szó, és a roachingoló minden elkövet azért, hogy titokban tartsa életmódját. A roachingolók tisztában vannak a társkeresés nehézségeivel, és a szeretetéhes nőkkel: bárkivel megtörténhet, hogy hasonló helyzetben találja magát, így, ha te is besétáltál a csapdába, ne ostorozd magad! Ne ragaszkodj az elmúlt pár nap hamis képéhez, helyette fogadd el, hogy a férfi egy csaló, és ne hibáztasd magad!