Szerelem vagy ragaszkodás? Ez a 6 legnagyobb különbség

Írta: ,

Senki sem tanítja meg nekünk, milyen érzés szerelmesbe esni tiniként, sem pedig azt, hogy miben változik meg ez az egész felnőtt korunkban. Ezért aztán saját tapasztalataink alapján próbáljuk meg kitalálni, mi is az az igaz szerelem, és azt is, hogy pontosan mit kell éreznünk egy párkapcsolatban. Emiatt viszont sokan hajlamosak összekeverni az őszinte szerelmet és a puszta ragaszkodást. Pedig a különbségeket szinte kilométerekben lehet mérni...

A szerelem szenvedélyes; a ragaszkodás közönyös Kép forrása: howheasked.com

1/6 A szerelem szenvedélyes; a ragaszkodás közönyös

Azt mondják, szerelem és gyűlölet között nagyon vékony a határ.

Ezért van az, hogy egy szakítás után az a gyönyörű, önzetlen szeretet képes átalakulni megmagyarázhatatlan, kezdetben szinte csillapíthatatlan dühvé.

A ragaszkodás viszont egyáltalán nem hasonlít erre. Ebben az esetben paranoiát, szorongást, idegességet érzel a kapcsolatotok alatt egy esetleges szakítás miatt, és amikor erre sor kerül, jobban félsz az egyedülléttől, mint az adott személy hiányától.

 

A szerelem szabadságot ad; a ragaszkodás leköt Kép forrása: bridalmusings.com

2/6 A szerelem szabadságot ad; a ragaszkodás leköt

Azok a párok, akik tényleg szeretik egymást, nyugodt szívvel megadják a másiknak a szabadságot.

Megbíznak egymásban, és nem félnek attól, hogy egyikük esetleg félrelép egy baráti nyaralás során, vagy átlépne egy határt valamelyik kollégájával.

A ragaszkodás viszont lebénít, félelemmel tölt el, és akit ez köt a párjához, legszívesebben odaláncolná a másikat maga mellé - mert őszinte szeretet híján nincs meg az a bizalom sem, ami megerősítené a kapcsolatot.

Az igaz szerelem örök; a ragaszkodás időszakos Kép forrása: newsfeeds.today

3/6 Az igaz szerelem örök; a ragaszkodás időszakos

Az őszinte szerelem egyik jellemzője, hogy nem múlik el sosem, csak átalakul. Ahogy telik az idő, egyre közelebb érzitek magatokat egymáshoz, és még ha el is tűnik a rózsaszín köd, akkor is megmarad az őszinte szeretet.

A ragaszkodás jellemzője, hogy hirtelen jön, és őrülten szerelmesnek érzed magad egy ideig.

Aztán megközelítőleg egy év után gyorsan elkezd elmúlni az érzés, egyre szembenűtőbbé válnak a párod idegesítő szokásai, és már néha úgy érzed, nem is őt szereted, hanem csak azt az érzést, hogy nem vagy szingli.

A szerelem önzetlen; a ragaszkodás önző

4/6 A szerelem önzetlen; a ragaszkodás önző

Amikor őszintén szeretsz valakit, neki akarod a legjobbat, és minden más csak másodlagossá válik. Életedben először fontosabb, hogy egy másik személy boldogabb legyen nálad, és képes vagy még a fizetésed utolsó részét is arra költeni, hogy meglepd valamivel.

A ragaszkodás lényege viszont az, hogy mindent egy kicsit azért teszel, hogy neked is jó legyen.

Minden alkalommal a saját érdekedet is nézed, legyen szó egy közös programról vagy akár egy ajándék vásárlásáról.

A szerelem megerősít; a ragaszkodás az erőről szól Kép forrása: junebugweddings.com

5/6 A szerelem megerősít; a ragaszkodás az erőről szól

Semmi sem hasonlít ahhoz, amikor egy boldog kapcsolatban úgy érzed, tényleg legyőzhetetlen vagy. Küldhet eléd bármilyen bukkanót az élet, a párod mindig ott lesz melletted, hogy együtt leküzdjétek az akadályokat.

A ragaszkodás viszont nem a közös megerősödésről szól, hanem arról, ki irányít. Egy ilyen kapcsolatban fontosabb, hogy te hozd a döntéseket, és te legyél az, aki esetleg előbb kilép belőle - inkább, mint hogy téged elhagyjanak.

A szerelem valódi; a ragaszkodás idealizál Kép forrása: witneycarson.com

6/6 A szerelem valódi; a ragaszkodás idealizál

Ahol őszinte érzések vannak, nincs helye idealizálásnak. A kapcsolatodban a párodat épp annak a személynek látod, aki valójában, és pont ilyennek is szereted. Tudod, hogy vannak hibái, és azt is, hogy az idő múlásával változni fog bizonyos mértékben a személyisége - az őszinte szerelem arra sarkall, hogy végigkísérd ezen az úton.

Amikor viszont ragaszkodsz valakihez, egy elképzelt személyhez kötődsz annyira; a fejedben összeállítottál róla egy képet, és azt akarod, hogy pont olyan is legyen a párod. Ezek után nem csoda, ha nem tud megfelelni az elvárásoknak!