Szerelem a távolban – Hogyan tartható fenn a távkapcsolat?

Családi Lap
Írta: ,

Egy gyors telefon a reggeli kávé után, néhány e-mail napközben, majd egy kicsit hosszabb videobeszélgetés a szerelmünkkel vacsora közben. Romantikusan hangzik? Nem igazán. Fõleg akkor nem, ha közben több száz vagy ezer kilométer választ el bennünket egymástól, és ha hónapokig vagy akár évekig is ebben a formában élünk. Hogyan tartható fenn a távkapcsolat, mik a buktatói, hogyan élheti túl a szerelmünk a fizikai távolságot? Erre keressük a választ.

Távkapcsolatban nem könnyű élni, akárhogyan is keveredtünk bele. Lehet, hogy eleve így indult a szerelem, vagyis már a megismerkedéskor tudtuk, mit vállalunk. De az is elõfordulhat, hogy a társunknak vagy nekünk kell egy idõre elköltöznünk, például munka miatt. A párok többsége szerint nem lenne gond, ha meghatározott ideig élnének távol a szerelmüktõl – tartósan viszont nem lennének képesek rá. Mindössze 17% gondolja úgy, hogy a távkapcsolat ideális együttélési forma, hiszen ritka és rövid találkozásaikkor csak a jót kapják egymásból, a mindennapi problémákat nem kell megosztaniuk egymással.

Geist Klára párterapeuta szerint érett, felnőtt ember azonban nem képes tartósan távkapcsolatban élni, pont a meghittség hiánya miatt. „Persze, akiknek eleve gondjuk van a meghittséggel, vagyis nem bírják a napi szinten lévõ együttélést, azoknak még kapóra is jön, hogy külön élnek. Tapasztalatom szerint a távkapcsolat egy-két évig tartható, aztán magasabb szintre kell emelni a kapcsolatot, különben nem lesz erõforrás a tartóssághoz. Fontos, hogy lehessen tudni, mennyi ideig tart ez az életforma, hogy legyen egy megfogalmazott közös jövõképe a párnak. Bizonyos emberek számára a távkapcsolat életforma, de csak úgy, ha mindkettejük igényei kielégülnek így. Az internet ebben a helyzetben könnyít a dolgokon, de a valódi intimitást nem pótolja. Minél több együtt töltött idõt pótló tevékenységgel azonban hatékonyan fent lehet tartani egy biztos alapokon álló távkapcsolatot. Ezért érdemes megbeszélni mindig a napi örömöket, problémákat, párhuzamosan megélni a különféle élményeket, például megnézni egy jó filmet, elolvasni ugyanazt a könyvet, vagy sportolni.”

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019