Egy igazi tündérmese nem a házassággal ér véget – megtartani egymást az igazi kihívás

Irimiás Alíz
Írta: ,

Szerelembe esni könnyű, gyakran csak néhány pillanatig tart. Váratlanul érkezik, felborítja az életünket, és megállíthatatlan. Azt érezzük, hogy a szívünk kiugrik a helyéről, amikor először fogjuk meg egymás kezét, vagy amikor először nézünk szerelmesen egymás szemébe. Azt gondolnánk, ez az érzés örökké tart, de amikor ezek a pillanatok elmúlnak, és jönnek a szürke hétköznapok, a rutin és a megszokás, könnyen elfelejthetjük, milyen érzés is volt szerelmesnek lenni, és hihetjük azt, hogy a szomszéd fűje mindig zöldebb. Valóban, szerelembe esni könnyű, de a kemény munka ezután kezdődik.

Az udvarlás, a becserkészés után az idő múlásával a szerelem valahogy lelassul, a szenvedély elhalványul, a szikrák elalszanak, és a szeretet érzése állandóvá, ugyanakkor hétköznapivá is válik. Nincs több rejtély, nincs több meglepetés, nincs több varázslat. Mégis, hogyan érjük el a tartósan boldog párkapcsolatot, és hogyan lesznek olyan párok, akik aztán aranylakodalmat tartanak?

A válasz: minden nap ezt választják

Ha igazán szerelmes akarsz maradni, az elfogadás, az önzetlenség és a nyílt kommunikáció alapvető pillérei a párkapcsolatnak.

Egy igazi tündérmese nem a házassággal ér véget – megtartani egymást az igazi kihívás

Őszintének kell lenned nemcsak a pároddal, de magaddal is. Meg kell értened, hogy kompromisszumok nélkül nincs egészséges párkapcsolat. Ez egyáltalán nem könnyű. A monogámia talán az egyik legnehezebb dolog, amit emberként vállalunk, mert nem ilyen szabályok szerint éltünk mindig, mégis számtalan példa mutatja, hogy megvalósítható. Talán nem nagy merészség azt állítani, hogy mindannyian szeretnénk, ha valaki, aki mindent tud rólunk, ugyanúgy szeretne életünk végéig, mint amikor először találkoztunk. Azt szeretnénk, hogy valaki 60 évesen is tudja azt mondani nekünk: „Még mindig olyan gyönyörű és vonzó vagy, mint amikor először találkoztunk.

Ehhez kell egy tudatos döntés, hogy minden nap beleszeress abba az emberbe, akit választottál.

Persze, ez nem lesz már soha ugyanolyan, mint az első találkozás, az első csók, az első ölelés, mégis, ez több, mint szerelem, és ez benne a szép. Bárkit szerethetsz mindenféle módon, de ha elkötelezed magad valaki mellett, az valami más. Elköteleződni persze nem ugyanaz, mint szerelembe esni, de itt kezdődik a kapcsolat szórakoztató része: megismerhetitek egymást, tapasztalatokat szerezhettek együtt, ami nemcsak téged, de a kapcsolatotokat is alakítja.