A feleségek 6 mindenkori legidegesítőbb hibája

Írta: ,

„Néma gyereknek anyja sem érti a szavát” – tartja a mondás, ami bizony a házastársi viszonyra is igaz. Összegyűjtöttük azt a hat leggyakoribb hibát, amelyet a fiatal és még fiatalabb asszonykák szoktak véteni a párkapcsolatukban.

1/6 Túlzott alkalmazkodás

Vannak olyan nők, akik azt gondolják, miután oltár elé vezették őket: most már a férjük kedvére kell tenni, méghozzá mindenben. Ez hosszú távon oda vezethet, hogy a feleségből egyfajta kiegészítő lesz, aki a saját gondolatait, vágyait és érzéseit elhallgatva kerüli a konfliktust. 

Pedig nyilvánvaló, hogy nem az a legboldogabb, aki igyekszik a nap minden percében annak tettetni magát, hanem aki nem rest kiállni önmagáért, ha kell. A vitáktól nem szabad megrémülni – a házasélet természetes velejárói.

2/6 Tisztázatlan elvárások

Nyilvánvaló, hogy két ember nem gondolhatja teljesen ugyanazt egy bizonyos dologról. Még akkor sem, ha történetesen a házasságról van szó.

A házimunka felosztása, a pénzügyek, a mindennapi praktikus teendők és a nagyobb volumenű érzelmi kérdések egytől egyig kommunikációt igényelnek. Honnan is tudhatnátok, mit vár tőletek a másik, ha nem mondjátok ki? Minél többet beszélgettek, annál kisebb az elhallgatott várakozásokból adódó súrlódás veszélye.

3/6 Nem figyelni a hangnemre

Nemcsak az a fontos, hogy mit mond az ember, hanem az is, hogy hogyan teszi. Negatívan csengő hangsúllyal valószínűleg cél helyett csak ellenérzést tudsz elérni, ami pedig senkinek sem hiányzik.

Fontos, hogy kellő tiszteletet tanúsítsatok egymás irányába még a necces pillanatokban is. A szürke hétköznapokban ez nem sikerülhet mindig, de olyankor meg ne féljetek bocsánatot kérni! Ne feledd a bölcsességet: bánj úgy a másikkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak.

4/6 Eltérő kommunikációs stílus

Ha úgy érzed, hogy a férjed nem hallgat meg, új utat kell találnod a köztetek húzódó kommunikációs fal ledöntésére. Sokan számolnak be arról, hogy a párjukat egyszerűen nem érdekli, mi történik velük, és ennek eredményeként bizonyos időközönként rájuk zúdítják a dolgot – némi dorgálás kíséretében. 

Ez a házisárkány-effektus, ugye.

Veszélyes öngeneráló mintáról van szó, aminek a felismerése az első lépés a megoldás felé. A leglényegesebb, hogy mindig mondd ki, ami bánt, és ne akarj másnak tűnni.

5/6 Hanyagolni a szexet

A fáradtság örök kifogás az ágyban – ugyanakkor súlyos hiba is egyben. A kiegyensúlyozott szexuális élet a párkapcsolat egyik alapköve, tehát a továbbiakban is érdemes erre építenetek

Lehet, hogy már nincs rá annyi időtök és energiátok, mint az elején, ám a mennyiség helyett amúgy is célszerű a minőségre fektetni a hangsúlyt. Beszéljetek róla, hányszor szeretnétek és hogyan, illetve érezhető vágycsökkenés esetén próbáljátok együtt feltárni az okokat!

6/6 Elfeledni a rajongást

A rózsaszín köd már rég a múlté? Nem baj, attól még simán rajonghatsz a férjedért! Ne félj mosollyal, szemkontaktussal, öleléssel, érintéssel és szóban is kimutatni az érzéseidet. Meglátod, ezzel őt is hasonló magatartásra bátorítod, ami hozzájárul a kapcsolatotok meghittségéhez.

Nagyon fontos, hogy semmiképpen se tekintsd „alapértelmezett tartozéknak” a férjedet. Óriási dolog, hogy egymásra találtatok, és hogy ő ott van neked. Nem számít, 24 éves vagy, vagy 74 – a társ mindig kincset ér.

Te házasságban élsz? Akár igen, akár nem, várjuk a véleményed és a tapasztalataidat!