Elmondd vagy sem? Titkok a párkapcsolat előtt és alatt

Írta: ,

Egy kapcsolat elején mindig kérdéses, milyen részletesen kell beszámolnod az újdonsült barátodnak a múltadról... Botlások, kalandok, még mindig benned élő érzelmek – vajon mi az, ami rá tartozik, és mi az, amit jobb, ha örökre homály fed?

Titkok a párkapcsolat előtt Kép forrása: generalizedloveliness.com

1/5 Titkok a párkapcsolat előtt

Saját magad bemutatását könnyen érezheted ingoványos, veszélyes területnek, főleg, ha éppen olyasvalaki elvárásaink szeretnél megfelelni, akit annyira még nem is ismersz – és aki hosszú éveken keresztül a társad lehet. Talán éppen emiatt fordul elő olyan gyakran, hogy a többség titkolózik az alakuló viszony küszöbén, legyen szó a korábbi kapcsolatok mennyiségéről, vagy milyenségéről, és persze a szinte tabunak számító legutolsó exről.

Ez a fajta „témakerülés” nem feltétlenül, és nem minden esetben rossz. Ám ahogy minden kegyes hazugság, a titkolózás is csak akkor lehet hasznos, ha a valóság sosem derül ki, különben a frissen jött infó könnyen a bizalom rovására mehet.

Számít, mi volt előtte? Kép forrása: adaymag.com

2/5 Számít, mi volt előtte?

Részben igen, részben nem. Általánosságban talán azt mondhatjuk, ha olyasvalamiről van szó, ami közvetlenül érinti a kapcsolatot, akkor azt nem érdemes sokáig eltitkolni, jobb, ha minél előbb kiteríted a kártyáidat. Azonban, az olyan infók, amik nem érintik közvetlenül az alakuló kapcsolatot, esetleg jó esély van rá, hogy sosem fognak kiderülni, akkor nem feltétlenül érdemes felemlegetned őket.

Például előfordulhat, hogy egy korábbi esemény rossz színben tüntetne fel, és amíg a másik nem ismer, hajlamos lehet ez alapján megítélni. Ebben az esetben jobban teszed, ha hallgatsz, vagy csak akkor mondod el a részleteket, amikor az újdonsült barátod már kellőképpen megismert, és biztos vagy benne, hogy megért majd.

Mi legyen az exekkel? Kép forrása: elitedaily.com

3/5 Mi legyen az exekkel?

Akár a kapcsolat elején jártok, akár már javában dúlnak köztetek az érzelmek, szerencsés, ha az ilyen és ehhez hasonló témákat nagy óvatossággal kezeled. Beszélj róluk nyugodtan, különben az eltitkolt részletekkel felesleges aggodalmat kelthetsz a kedvesedben! De mindig fogalmazz körültekintően, hiszen egy-egy szó is könnyen megmaradhat a másikban.

Az őszinteség fontos, de csak akkor hatásos, ha nem bántásra, lelki kínzására, a féltékenység felébresztésére használod fel, hanem arra, hogy tökéletesítsd és elmélyítsd a kapcsolatodat. Persze ezt a tanácsot is egyénileg kell mérlegelned, hiszen ha a jelenlegi barátod iszonyú féltékeny, az is érzékenyen érintheti, ha azt ecseteled, hogy téged tényleg nem érdekel az exed.

Tervek a jövőről Kép forrása: playbuzz.com

4/5 Tervek a jövőről

De nem csak az ex számít kínos, vagy éppen zavarba ejtő témának. Legalább ennyire érzékeny terület az is, milyen mértékben fedd fel a jövőbeli terveidet, illetve mit titkolsz el velük kapcsolatosan.

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy túlságosan is elbagatellizálják ezt a kérdéskört, holott nagyon is szeretnének családot alapítani, vagy éppen vágynak a romantikus esküvőre.

Persze nem szerencsés, ha egyből ezzel a felsorolással nyitsz a randin, de amennyiben szóba kerülnek a terveid, jobb, ha igazat mondasz, és nem titokzatoskodsz. Emeld ki, hogy természetesen megfelelő körülmények között, de komoly jövőre vágysz – így legalább azt is tudatosítod a másikban, hogy nem szeretnél futó kalandot. 

Titkok és bizalom Kép forrása: stylemepretty.com

5/5 Titkok és bizalom

A titkolózással kapcsolatban fontos tudnod, hogy nincs olyan párkapcsolat, ami hosszútávon is működhetne a bizalom és az őszinteség meghatározó jelenléte nélkül. Nem igazán van annál rosszabb, amikor elveszíted a bizalmadat valaki iránt, akit nagyon szeretsz. Lehet, hogy csak egy félreértésről van szó, de utólag iszonyúan nehéz azokat a hibákat korrigálni, amiket az őszinteséggel és a titkok mellőzésével elkerülhettél volna.

A komolyabb problémákat kiküszöbölendő a legjobb, ha a kapcsolatotokban nem igazán tűrtök meg titkokat, pláne nem olyanokat, melyek mindkettőtökre hatással vannak. Amennyiben ténylegesen jó a viszonyotok, meg fogjátok érezni, ha a másik valamit eltitkol, hiszen ekkor akaratlanul is megváltozik. Tehát jobb, ha inkább nem adtok okot az aggodalmaskodásra – közösen minden problémára találhattok megoldást!