5 dolog, amit el kell fogadnotok, ha meg akarjátok menteni a kapcsolatotokat a megcsalás után

Írta: ,

A félrelépés az egyik legnagyobb dráma a kapcsolatokat illetően, ám mégsem a legnagyobb. Az mindenesetre biztos, hogy komoly lépéseket kell tennetek akkor, ha egy ilyen törés után folytatni szeretnétek a viszonyt. De melyek azok a szempontok, amiket feltétlenül el kell fogadnotok?

A megcsalás nem a menthetetlen kategória Kép forrása: 500px.com

1/5 A megcsalás nem a menthetetlen kategória

Ha az lenne, akkor nem ismernénk egyetlen „sikersztorit” sem, illetve eleve feleslegeses volna bármilyen nemű folytatásról beszélgetni a megcsalás után.

Érthető, hogy úgy érzed, ez a legrosszabb, ami történhetett veletek, és összedőlt benned a világ, de az az igazság, minden csak viszonyítás kérdése.

Azok például, akik valamilyen váratlan baleset következtében elveszítik a szerelmüket, alighanem mindent megadnának egy ilyen jellegű problémáért, amennyiben meg nem történtté tehetnék a tragédiát.

Ez persze nem azt jelenti, hogy félvállról lehet venni a félrelépést, vagy hétköznapi dologként kellene tekinteni rá! De azt sem, hogy szinte gondolkodás nélkül szakítani kell. Ha erre képesek vagytok, akkor valószínűleg nem is a megcsalás volt az igazi problémátok, már rég eltávolodtatok egymástól.

Minden érzés normális ilyenkor Kép forrása: 500px.com

2/5 Minden érzés normális ilyenkor

Váratlan, ismeretlen helyzetekben az emberi érzelmek nagyon széles skálája mutatkozik meg, így nincs ez másként a félrelépéssel sem. Teljesen normális, ha haragot, dühöt érzel, legszívesebben törni, zúzni tudnál.

Azzal sincs semmi gond, ha ezzel párhuzamosan minden eddiginél jobban szereted, illetve egyik pillanatban legszívesebben teljesen elfelejtenéd őt, a másikban azonban örökre elvonulnál vele egy lakatlan szigetre.

Akár te léptél félre, akár ő, ott a tehetetlenség, a kétségbeesés, a „mit tehettem volna másként- érzés”, ami kínozni fog.

A kitörő öröm, mikor felvillan egy reménysugár, és a poklok pokla, mikor úgy érzed, nem tudjátok folytatni. Szóval el kell fogadnotok, hogy ez az időszak valódi érzelmi hullámvasút lesz mindkettőtök számára. A kimondatlan sérelmek éppúgy ott lesznek a levegőben, mint a másik fejéhez vágott szidalmak.

3/5 Nincs több apró titok sem

Amennyiben sikerül félretenni a történteket, és megbeszélni a folytatást, úgy el kell fogadnotok, hogy évek kellenek a bizalom újjáépítéséhez. A félrelépőnek komoly engedményeket kell tennie, de erre csak akkor lesz képes, ha valóban szerelmes – máris itt az első teszt.

Aki elvesztette a bizalmát, az jó ideig (vagy talán örökre, de) kételkedni fog. Így aztán nem lehet többé eltitkolni előle a jelszavakat, a telefon kioldási kódját.

A legjobb természetesen az, ha a megcsalt fél ugyan ismeri ezeket, de nem él vissza velük, tehát nem ellenőrizgeti a partnerét. A félrelépő pedig elfogadja, hogy egy ideig kétségek között kell élnie, és semmilyen, de semmilyen okot nem adhat az aggodalomra.

Mivel minden bizonnyal nem lesz titkolnivalója, nem okoz neki gondot, hogy elöl hagyja a tabletjét, vagy egy ismeretlen hívást gond nélkül felvehessen a szerelme.

Meg kell változnotok Kép forrása: stephaniesterjovski.com

4/5 Meg kell változnotok

A megcsalás szinte kivétel nélkül közös hibák eredménye. Persze nem mindenki hibázik egyformán, nyilván az ront a legtöbbet a dolgon, aki végül félrelép, de egyáltalán nem mellékes, milyen kiváltó okok állnak a háttérben.

Ha nem folytatjátok a viszonyt, akkor levonhatjátok a hasznos tanulságokat, és később, egy új kapcsolatban már nem fogjátok elkövetni őket.

Azonban, ha újrakezditek, még ennél is fontosabb változtatnotok, különben – ha nem is rögtön, de rövid időn belül – ugyanoda érkeztek vissza. Nem mindenkinek sikerül ezeket a problémákat, hiányosságokat kimondania a másik előtt, főleg nem változtatni rajta.

Ebben az esetben jön jól a párterápia, amitől ugyan sokan ódzkodnak, mégis olyan lehetőségről beszélünk, ami megoldást hozhat az ilyen kellemetlen helyzetekre.

Egy próbát mindenesetre megér a dolog, elvileg nincs vesztenivalótok, ha teljesen padlón vagytok.

Ha nem sokkal jobb, akkor sokkal rosszabb lesz Kép forrása: playbuzz.com

5/5 Ha nem sokkal jobb, akkor sokkal rosszabb lesz

Az a helyzet a megcsaláshoz hasonló törésekkel, hogy vagy maximálisan megerősítik a kapcsolatot, vagy teljesen ellehetetlenítik azt. A várható végkifejlet elég hamar megmutatja magát, de azért nem árt türelmet gyakorolnotok.

Nem mindegy az sem, mennyi ideig tart a lelkesedés, mert előfordulhat, hogy a félrelépő valóban nagyon odateszi magát, ám szép lassan visszatér minden régi szokásához, és ilyenkor már egyértelművé teszi, hogy nem érdemes elpazarolni az életedet.

Azonban előfordul az is, hogy a megcsalás mindkét felet ráébreszti a hibáira, hiányosságaira, és egyúttal arra, milyen lenne az élet a másik nélkül.

Ebben az esetben jöhet a boldog végkimenetel, amiben a többség sajnos csak reménykedik.

Nem árt azonban reálisan látni a helyzetet, és nem megvárni a következő kikacsintást, abban bízva, hogy a visszatérő, rossz tulajdonságok, szokások csupán átmeneti állapotot jelentenek.