4 jel, hogy nárcisztikus személlyel élsz kapcsolatban

Szendrey Adrienn
Írta: ,

Bár a narcisztikus személyiségzavar egy pszichés betegség, nárcisztikus jegyeket viszont a legtöbb ember hordoz, és ez teljesen normális. Ha azonban alapvetően ezek a jegyek határozzák meg a párod jellemét, az előbb-utóbb tönkreteszi nem csak a kapcsolatot, de téged is. Jó, ha még időben felismered, ha ilyen pasival vagy együtt.

Egyre fogy az önbizalmad Kép forrása: pexels

A narcisztikus személyre jellemző, hogy úgy érzi, minden és mindenki felett áll, különb a többieknél, mindenben mindig neki van igaza. Az önkritika távol áll tőle, míg téged a legapróbb dolgok miatt is pellengérre állít, rávilágít minden tökéletlenségedre.

Más szemében a szálkát is meglátja, sajátjában a gerendát sem – ez a bibliai mondás tökéletesen leírja a hozzáállását a dolgokhoz.

Ha sokáig együtt élsz vele, szépen lassan azt veszed észre, hogy az önbizalmad egyre inkább zsugorodik. Egy egészséges kapcsolatnak pedig sokkal inkább az egymás és önmagad erősítéséről kellene szólnia. Intő jel lehet tehát, ha mióta együtt vagytok, több a negatív érzésed magaddal kapcsolatban, mint korábban. Próbáld ezt tiszta fejjel végiggondolni, és lépj (ki).

Külcsín és érzelmi sivárság Kép forrása: pexels

A nárcisztikus személy olyan belső sebeket hordoz, amelyek általában még a hozzá legközelebb állók előtt is rejtve maradnak. Nem szeret beszélni az érzéseiről, ugyanakkor tőled elvárja az érzelmi kitárulkozást, amivel aztán adott esetben könnyedén visszaél.

Ez a belső sivárság gyakran párosul a külsőségekben való tökéletességre törekvéssel, már-már mániákus pedánssággal. A nárcisztikus általában megnyerő külsejű férfi, aki a külcsínnel igyekszik hódítani, ám a felszínt kapargatva sokkal kevésbé vonzó – és ezzel valamilyen szinten ő is tisztában van, ezért kompenzál.

Valójában azonban ez a fajta perfekcionizmus nem old meg semmit, az egyetlen dolog, ami segíthet neki, az a terápia – persze, ehhez az kell, hogy belássa: problémája van.