A madarak a barátaink: így érdemes őket etetni

Jankovics Anna
Írta: ,

Három héttel ezelőtt kezdtünk el madarat etetni, melynek következtében olyan madarakat ismertem meg, amikről eddig csak hallottam. Ilyen például a stiglinc. Összesen hatféle madár lett kosztos nálunk, egy hét alatt, melyek egy részének még a nevét sem tudom…

Mivel etessünk?

Lehet magkeveréket kapni, amiben megtalálható a búzamag, napraforgómag, mogyoró.

A magkeverékek nagy előnye, hogy szinte minden madarat vonz, a verébtől, a cinkén keresztül a „különlegesebb” madarakig.

A gazdaboltban kapható „szotyit” szinte minden madár szereti, hiszen olajos mag, ami komoly tápérték.

A külföldről származó eleséggel óvatosan kell bánni, mert fertőzött lehet, ami pusztulásukat okozhatja.

Nem szerencsés kenyeret adni a madaraknak, mert a ma kapható kenyerekben rengeteg adalék van. Emellett élesztő is van benne, így a látványpékségekben kapható pogácsa sem túl jó.

Ha igazán jót akarunk, ne etessük a madarat konyhai maradékkal, mondjuk romlott zöldséggel – nem is igazán fogja megenni, talán csak végszükség esetén.

Hogyan etessünk?

Mindig ugyanabban az időben rakjuk ki a magot – lehetőleg reggel –, mivel a madarak számítanak ránk. Ne hagyjunk ki egy napot sem, akkor biztos a siker.

Ha egyszer belekezdtünk, odaszoktattuk őket, ne feledkezzünk meg róluk, mert bizony várnak az eleségre. Ha pedig ott ücsörögnek, nem máshol keresik az élelmet, éhesek maradnak, ami akár a pusztulásukat is elősegítheti.

A madáretető nagyon fontos, hiszen a szél szétviheti a magot. A nyitott madáretetőt éppen ezért viszonylag szélvédett helyre kell tenni.

Mindenképp fedett helyre rakjuk a magokat, mert a hideg a csapadékba befagyasztja azokat, ami elérhetetlenné teszi a madarak számára az eleséget.

A madáretetőt tegyük olyan helyre, ami a madarak számára biztonságos távolságot jelent az emberektől, kutyától, stb.