4 dolog, amit az apáknak tudniuk kellene, ha magabiztos lányokat akarnak nevelni

Írta: ,

Gratulálunk, kislány! Vajon vannak-e szavak, amelyek ennél gyorsabban tudnak egy férfit védelmező, óvó, a rajongásig szerető üzemmódba kapcsolni? A szerencsés kislányoknak olyan apukájuk van, akik csakis a legjobbat akarják nekik – de megtanulni jól szeretni néha nem is olyan egyszerű. Az alábbi tanácsok mindenképpen megfontolandók, ha boldog, kiegyensúlyozott, erős nőt szeretnél nevelni a kislányodból – és miért is ne szeretnél?

Nem neked kell megvédened

A születése pillanatában védelmező üzemmódba kapcsoltál, és legszívesebben puszta kézzel zúznál porrá mindenkit, aki csak csúnyán is néz rá.

Ez érthető, hiszen talán még soha senki iránt nem éreztél ilyen szeretetet, de ne feledd, hogy egy apának nem csak az a dolga, hogy megvédje a gyermekét, hanem az is, hogy felkészítse őt arra, amikor önmagáról kell majd gondoskodnia.

Ne vállj az apukává, aki azzal viccelődik, hogy majd vadászpuskával várja haza a lánya udvarlóit – lehet, hogy ez most bájos túlféltésnek tűnik, de nagyon rossz üzenete van.

Nevelj inkább olyan erős, öntudatos, magabiztos lányt, aki képes kiállni magáért, tudja, hogy mi a jó neki, és így olyan udvarlókat hoz haza, akik boldoggá teszik – ez pedig neked sem lehet ellenedre, hiszen ha ő örül, te is örülsz, nem igaz?

Arról sem feledkezhetsz meg, hogy mint mindenkinek, a te lányodnak is el kell majd követnie a maga hibáit.

Ezt megakadályozni nem tudod és nem is kell, azért viszont mindent elkövethetsz, hogy amikor elbukik, és lesz majd, hogy valamiben elbukik, leporolja magát, felálljon és a hibáiból tanulva menjen tovább.

Nem csak szép, okos is!

Azok az igéző szemek, a bájos, libegő kis fürtöcskék, a mosoly, amitől meggyengül a térded – a lányod gyönyörű, és jól is teszed, ha ezt időről időre elmondod neki.

De azért jusson eszedbe az is, hogy mennyi minden van még, amit szeretsz benne: a remek humorérzéke, a villámgyors reakciói, az, hogy milyen hamar megért dolgokat mind-mind hozzátartozik a személyiségéhez, amit úgy szeretsz.

Amikor dicséred, becézed, az önbizalmát erősíted, bizonyosodj meg róla, hogy nem csak a külsejével kapcsolatban teszel megállapításokat.

Persze, tudnia kell, hogy milyen gyönyörűnek látod, de azt is tudnia kell, hogy a belső értékek mennyivel fontosabbak, mint az, hogy hogyan is néz ki, és ne hagyd, hogy szemernyi kétség legyen benne afelől, hogy ő ezek miatt az az igazán értékes ember, akit annyira szeretsz.