Ha nem volt időd tízórait pakolni a gyereknek - 3 mentő ötlet

Zabolai Margit
Írta: ,

Hogy mennyire fontos, hogy a fejlődésben lévő, egész nap komoly agyi munkát végző gyerkőc eleget egyen, azt talán nem is kell hangsúlyoznunk. Bizonyára ezt te is tudod, de így is becsúszhatnak olyan napok, amikor egyszerűen nincs időd nasit csomagolni. Ilyenkor persze a kezébe nyomhatsz némi pénzt, és rábízhatod, hogy vegyen valamit az iskolai büfében, de ha nem akarod, hogy egy szelet csokit meg egy kólát tízóraizzon, jobb, ha ehelyett egészséges mentőötletekkel készülsz az ilyen helyzetekre. (X)

Készlet a fagyasztóból

Meglepődnél, hogy mennyi minden van, amit már elkészített formában is le lehet fagyasztani: szendvicsek, tésztaételek szószokkal, teljes kiőrlésű, házi készítésű kekszek, smoothiek – szinte bármi, amit a gyerek szívesen visz magával az iskolába enni. A titok abban rejlik, hogy ezeket az elkészítés után porciónként adagold, és külön-külön tárolva egy-egy adagot fagyaszd le őket zárható műanyag edényben vagy akár zárható, fagyasztó-álló zacskókban.

Ha tudod, hogy másnap nem lesz időd tízórait csomagolni, csak vegyél ki egy adagot a fagyasztóból még este, és reggel nyomd a gyerek kezébe – de például az előre felszeletelt gyümölcsöket vagy elkészített smoothie-kat elég reggel is kivenni, így akkor is van valami kéznél, ha tényleg az utolsó pillanatban borul a tízórai-készítés terve.

Ha nem volt időd tízórait pakolni a gyereknek - 3 mentő ötlet

Kép: studioM/depositphotos.com

Szendvicsek a boltból

Előre elkészített, ízletes szendvicseket vehetsz csomagolva, a boltban is, és ha egy kicsit odafigyelsz, hogy hol és mit vásárolsz, még bűntudatod sem kell, hogy legyen, mert ma már szerencsére ezekből is kapni változatos és egészséges verziókat.

A SPAR enjoy. új kínálatában például sokféle korszerűen összeállított szendvics közül válogathattok, ráadásul az olyan klasszikusok mellett, mint a rántott húsos, körözöttes vagy szalámis olyan izgalmas újdonságokat is megtalálsz, mint a hal nuggets-es, a tojáskrémes variáció vagy a görög perec, így az ínyenc és a klasszikusabb ízeket kedvelő gyerekeknek is lesz valami a polcon, amit szívesen fogyasztanak el tízóraira, és nem jön velük haza érintetlenül a szendvics a suliból.

Ha nem volt időd tízórait pakolni a gyereknek - 3 mentő ötlet

Kiegyensúlyozott fogások

Ha nincs időd nekiállni szendvicset kenni vagy turmixolni, aprítani, csomagolni, akkor fogyasztásra kész alapélelmiszerekből is bármikor összepakolhatsz egy gyors tízórais dobozt. Tarts otthon az ilyen esetekre teljes kiőrlésű kekszet, amiből beleteszel néhányat az ételes dobozba, tegyél mellé valamilyen gyümölcsöt – például almát, szőlőt, banánt, amit nem kell előkészíteni vagy nem bonyolult megpucolni, és a kicsik is meg tudják ezt tenni – és tegyél melléjük egy kis dobozos joghurtot vagy kefírt, a gyerkőc kulacsát pedig töltsd meg 100%-os gyümölcslével.

Így minden fontosabb élelmiszer-csoportot lefedhetsz, a gyerek pótolja a folyadékot, visz be rostokat, vitamint és fehérjét is, mégsem kellett értékes reggeli perceket szánnod az étele elkészítésére, csak a helyére kellett tenned a dolgokat.

Ha nem volt időd tízórait pakolni a gyereknek - 3 mentő ötlet

Kép: jabiru/depositphotos.com