5 tipikus nevelési baki, amit sokan elkövetnek

Írta: ,

A legtöbb gyermektelen ember azt gondolja, hogy: „Igen-igen, a szeptember biztosan iszonyatosan húzós!”, ám a szülők erre csak legyintenek: „Nem a szeptember, az egész év!”. És bizony, bármennyire is igyekszik a szülő, a nagy hajtásban sokszor épp azokról az apróságnak tűnő dolgokról feledkezik meg, amikről nem lenne szabad!

A pozitív visszajelzés hiánya Kép forrása: clickinmoms.com

1/5 A pozitív visszajelzés hiánya

Sokan úgy gondolják, ha a „Nagyon ügyes vagy!” felkiáltással időközönként megdicsérik a gyereket, akkor ők már minden tőlük telhetőt megtettek.

Ennél rosszabb a helyzet akkor, ha a pozitív visszajelzések teljesen hiányoznak a szülői repertoárból, vagyis a gyerek csak a legritkább esetben van elismerve valamiért.

Ha azonban tartósan elmarad a jól eső feedback, akkor a gyerek a későbbiekben hajlamos lehet arra, hogy ne higgyen magában és azt feltételezze, hogy egyedül úgy sem képes semmire.

Elbeszélni a gyerek feje felett Kép forrása: mothermag.com

2/5 Elbeszélni a gyerek feje felett

Vilmos brit királyi hercegről nagyon sok olyan fotó és felvétel készül, melyen leguggol kisfiához, György cambridge-i herceghez és úgy beszél hozzá. A szakértők szerint ezt nagyon jól teszi, hiszen így közel azonos szemmagasságba kerül a kicsivel, és így jobban tudnak kommunikálni.

A gyerek későbbi éveiben sem érdemes elbeszélni a feje felett, például arra hivatkozva, hogy túl kicsi és úgy sem értené meg a szituációt, mert így könnyen olyan érzése támadhat, hogy ő buta és felesleges. Ezt elkerülendő inkább próbáljuk elmagyarázni neki a szóban forgó dolgot, nem baj, ha nem sikerült teljesen megértenie, de legalább érzi a törődést és nem azt tapasztalja meg, hogy kimaradt valamiből.

Nem egyértelmű megfogalmazás Kép forrása: barefootblonde.com

3/5 Nem egyértelmű megfogalmazás

Valószínűleg többeknek ismerős lehet amert csak” nevezetű indoklás, mely egyes feszültebb szituációk alkalmával hamar kicsusszan a szülők szájából a gyerek valamelyik kérdésére válaszolva.

Ez egyszer-kétszer előfordulhat hirtelen felindulásból, de az esetek többségében érdemes inkább időt szentelni arra, hogy a gyereknek egyértelműen megfogalmazva elmagyarázzuk az ok-okozati összefüggést valamelyik tette és annak következménye között, így feltehetően kisebb lesz az esélye annak, hogy még egy konfliktus kialakuljon a szülők és a gyerek között.

Kevés ölelés és puszi Kép forrása: tumblr, themountainlaurel

4/5 Kevés ölelés és puszi

Baba- és totyogós korban a legtöbb gyereket (ha hagyják!) agyon puszilgatja és ölelgeti a környezete, hiszen annyira adja magát, hogy ezt kell tennie az embernek, ha édes kis gyerkőcökről van szó! :) Ám fontos tudni, hogy a gyermek nemcsak élete első pár évében igényli az érintést és a szeretgetést, hanem az egész gyerekkor alatt.

Amikor tinédzserként már elkezdenek kamaszodni, és sajnos szeretnek elbújni a puszik és az ölelések hada elől, még akkor is legbelül jól esik nekik a szeretet, mely feléjük irányul. Az a gyermek viszont, aki nem kap elegendő érintést, simogatást, ölelést és puszit, felnőttkorában sajnos szorongóvá válhat, sőt, akár depresszióssá is.

+1. Nincs közös játék és élmény Kép forrása: wildflowersphotos.com

5/5 +1. Nincs közös játék és élmény

Szuper, ha a gyerek el tud játszani egyedül is, de ha tehetjük, akkor igyekezzünk minél többször vele együtt játszani vagy valamilyen közös tevékenységet kitalálni, melynek során mindenki közös élményekkel, pozitív tapasztalatokkal lesz gazdagabb.

Ezek ugyanis kiváló szívderítő ajándékok, melyeket csak  a szülők adhatnak a gyereküknek!