Szomorú boldogság – A szoptatás fájdalma

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Szomorú boldogság – A szoptatás fájdalma

A szoptatás nem feltétlenül jelent azonnal örömet az édesanyának. Néha annyira fájdalmas és kellemetlen, hogy az anyukák teljesen le is mondanak erről a táplálási lehetőségről. De ahogy az élet más területein, úgy sokszor itt is csak a kezdet nehéz, amit idővel felvált egy csodálatos, örömteli érzés. Idáig azonban hosszú út vezet – Kovács Zsuzsanna védőnőt kérdeztük, mivel lehet könnyebbé tenni a szoptatást, hogyan tehetjük kevésbé fájdalmassá a kezdeti időszakot.

Mikor fáj a szoptatás?

A szoptatás leginkább akkor fájhat, ha nem megfelelő technikával lát neki az anyuka, hiszen ez nem feltétlenül jön ösztönösen. Néhány évtizeddel ezelőtt sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a szoptatás elsajátítására, tekintve, hogy az édesanyák gyakran otthon, segítség mellett hozták világra és kezdték el táplálni gyermekeiket. Persze akkoriban is akadtak nehézségek, de a segítségnyújtás és a biztonság alapvető volt. Ehhez képest manapság gyakran úgy érkeznek haza az anyukák a kórházból, hogy teljesen elkeseredettek, mellbimbóik kisebesedtek, a szoptatás pedig olyan iszonyú kínnal jár számukra, hogy rá sem lehet venni őket az ismételt próbálkozásra. Azonban ennek nem kell így lennie! Fontos, hogy az anyukáknak már a szülés előtt el kell sajátítaniuk a megfelelő technikát, mert sajnos nem minden esetben lehet rá számítani, hogy a kórházban segítőkész és megértő lesz a személyzet e tekintetben.

Feltétlenül javasolt, hogy minden anyuka olvasson szakirodalmat, nézzen videókat a szoptatásról, és ami még jobb, kérdezze körbe a női rokonokat a tapasztalataikról! Leginkább a védőnőtől, de a gyermekorvostól is lehet segítségre számítani – ám ezt gyakran kérni kell! Amennyiben a te védőnőd nem tekinti alapvetőnek, hogy tájékoztat a szoptatás rutinjáról, technikájáról, a megfelelő pozitúrákról, úgy bátran tedd fel neki magadtól a kérdéseidet! Mire hazaérsz a kórházból, és ő meglátogat, már sok-sok etetésen túlleszel, és egyáltalán nem mindegy, azok hogyan sikerültek.

Vagyaim.hu Black Friday

Fókuszban

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!