Régen a fűszer- és gyógynövényeket hívták „füveknek”. Több mint húszezer féle „fű” létezik a világon. Természetes gyógyító hatóanyagaikat felhasználva az emberek már nagyon régóta balzsamokat, étvágygerjesztőket, erősítő szereket készítenek belőle. Például egyes moszatok kozmetikumok előállítására alkalmasak, a friss paradicsom vagy ananász a bőrbe dörzsölve eltünteti az elhalt hámsejteket, a hennából hajszínezék lesz.
3/6 Virágok
Az erős aromájú növények virágainak (pl. a mentának, a rozmaringnak) enyhébb az illatuk és az ízük, ezért nyersen is fogyaszthatók.
Számos növény virágát konyhai fűszerként hasznosítják, például a sáfrány a krókusz virágából készül. Az erős illatú virágokból lesznek a potpourrik.
A körömvirágban baktériumölő, bőrfiatalító anyagok vannak. A krizantém, a galagonya virágaiból tea készíthető. A virágok hatóanyag-tartalma az első nyíláskor a legmagasabb. A kisebb virágokat egészben, a nagyobbaknak csak a szirmait tartósítják, mégpedig hálóban vagy függesztéssel való szárítással.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!