Régen a fűszer- és gyógynövényeket hívták „füveknek”. Több mint húszezer féle „fű” létezik a világon. Természetes gyógyító hatóanyagaikat felhasználva az emberek már nagyon régóta balzsamokat, étvágygerjesztőket, erősítő szereket készítenek belőle. Például egyes moszatok kozmetikumok előállítására alkalmasak, a friss paradicsom vagy ananász a bőrbe dörzsölve eltünteti az elhalt hámsejteket, a hennából hajszínezék lesz.
2/6 Levelek, szárak
A növényrészek közül legtöbbször a leveleket hasznosítják. Konyhai fűszerek, orvosságok, illatszerek készülnek belőlük. A növényekben lévő zöld anyagnak, a klorofillnak méregtelenítő hatása van.
A klorofill megköti a napfény energiáját, és oxigént állít elő belőle, ami a légkörbe kerül, és hozzájárul a sok élőlény számára létfontosságú légzéséhez.
A jázminpakóca leveleiből vonják ki a sztívia nevű fehér, kristályos anyagot, amely a cukornál 300-szor édesebb. A növény szára tartja a növényt, és szállítja a tápoldatokat a szervek között. Gyakran maga is hasznosítható nedveket tartalmaz.
A legtöbb folyadék a levél alatt gyűlik össze. Szilárd rostok is találhatók benne, például a len és a kender rostjaiból pamutot, papírt és kötelet készítenek.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!