Egyetlen pohár bor fogyasztásánál ez játszódik le a szervezetedben

Egyetlen pohár bor fogyasztásánál ez játszódik le a szervezetedben

Címlap / Életmód / Egészség / Egyetlen pohár bor fogyasztásánál ez játszódik le a szervezetedben

Azt gondolnánk, hogy egy pohár bor a vacsora mellé még nem okozhat gondokat, sőt, szinte meg sem érezzük a hatásait. Csakhogy valójában ez is elég ahhoz, hogy az alábbiak lejátszódjanak a következő egy napban!

Amikor alkoholt iszol, mindegy, milyen keveset, annak csak egy kis része szívódik fel a szádban lévő véredényeken át. A legnagyobb része bejut a véráramba az emésztőszerveiden keresztül (20% a gyomrodból, a fennmaradó mennyiség a vékonybélen keresztül). A májad pedig folyamatos munkába kezd, hogy lebontsa az alkoholt.

Egy óra alatt körülbelül egy italnak megfelelő mennyiséget képes feldolgozni, ezért ha este megiszol egy pohár bort, reggelre már nem lesz jelen a véráramodban. Azonban ha többet is fogyasztasz, a szervezetednek több időbe telik a méregtelenítés.

Csakhogy nem minden alkoholt képes a tested ugyanúgy, ugyanolyan gyorsan feldolgozni. Az, hogy mennyire érzed meg az alkoholfogyasztást 24 órával később, függ attól is, hogy éhgyomorra ittad-e vagy már ettél előtte, milyen gyors tempóban fogyasztottad el. (Egészen máshogy működik a tested egy pohár bor vagy egy kis feles pálinka után).

Ahogy az sem mindegy, egyáltalán mekkora az alkohollal szemben kialakult toleranciád. Ez azt jelenti, hogy ha néhány havonta csak egyszer iszol meg egy pohár bort, sokkal hamarabb becsiccsenthetsz tőle.

Másnap azt tapasztalod, hogy a testedet megviselte az a kevés alkohol. Pláne, ha előtte zsíros ételt ettél, ez ugyanis lassítja az alkohol lebontását, az emésztőrendszered többfelé fókuszál, ezért még tovább, és még lassabban tud dolgozni a szervezeted. 

Vörös vagy inkább fehér?

És akkor még ott van az is, hogy milyen bort ittál. Ha megiszol egy pohár vörösbort, könnyen lehet, hogy 15 percen belül megfájdul a fejed, ugyanis 200%-kal több hisztamint tartalmaz, mint a fehér bor. Márpedig ha érzékenyebb vagy erre az összetevőre, a vörösbor különösen megviselheti a testedet.

Xsandra/istockphoto.com

Ebben az esetben érdemes allergiavizsgálatot kérned a háziorvosodtól, hiszen hisztamin nem csak a vörösborban, de megennyi más ételben és italban is megtalálható. Szerencsére azért pozitív hatása is van annak, ha vacsora mellé vörösbort iszol.

Ez az ital nyugtatóan hat a gyomorra, és javítja az emésztést, így legalább az ételt könnyebben feldolgozza a tested.

Átmeneti tünetek jelentkezése

Egyetlen pohár bor általában ritkán okoz problémákat másnapra, de kutatások szerint a vérnyomásodon azért lehet nyoma. Egy alkoholkutatással foglalkozó külföldi lap nemrég felfedezte, hogy azok, akik megittak este egy vagy két pohár alkoholos italt, másnapra mérsékelten magasabb vérnyomást tapasztaltak, ami idővel fokozatosan visszaállt a megszokott kerékvágásba.

De egy másik kutatás szerint, ami a Cochrane lapban jelent meg, egyetlen pohár alkoholos ital hat órával a fogyasztás után gyorsítja a szívverést, ám szerencsére ez is csak rövidebb távon.

Az esti borfogyasztás hatására másnap tapasztalhatsz még alvási nehézségeket, fáradtságot. Nehezebben tudsz koncentrálni, és dehidratálttá is válhatsz, amennyiben nem iszol mellé elég vizet.

Ezek 24 órára elvehetik az energiádat, stresszesebbé tehetnek, és a munkádra is hatással vannak, úgyhogy bár egy pohár bortól nem valószínű, hogy másnapos leszel, a teljesítményedre határozottan negatívan hat. Ezeket az alkalmakat érdemes inkább hétvégére halasztani, hogy a szervezetednek legyen ideje regenerálódni, és felkészülni a mentális igénybevételre.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!