Egészség / Életmód

Ezt műveli egyetlen pohár bor a testeddel

Ezt műveli egyetlen pohár bor a testeddel

Amikor alkoholt iszol, mindegy, milyen keveset, annak csak egy kis része szívódik fel a szádban lévő véredényeken át. A legnagyobb része bejut a véráramba az emésztőszerveiden keresztül (20% a gyomrodból, a fennmaradó mennyiség a vékonybélen keresztül). A májad pedig folyamatos munkába kezd, hogy lebontsa az alkoholt.

Egy óra alatt körülbelül egy italnak megfelelő mennyiséget képes feldolgozni, ezért ha este megiszol egy pohár bort, reggelre már nem lesz jelen a véráramodban. Azonban ha többet is fogyasztasz, a szervezetednek több időbe telik a méregtelenítés.

Csakhogy nem minden alkoholt képes a tested ugyanúgy, ugyanolyan gyorsan feldolgozni. Az, hogy mennyire érzed meg az alkoholfogyasztást 24 órával később, függ attól is, hogy éhgyomorra ittad-e vagy már ettél előtte, milyen gyors tempóban fogyasztottad el. (Egészen máshogy működik a tested egy pohár bor vagy egy kis feles pálinka után).

Ahogy az sem mindegy, egyáltalán mekkora az alkohollal szemben kialakult toleranciád. Ez azt jelenti, hogy ha néhány havonta csak egyszer iszol meg egy pohár bort, sokkal hamarabb becsiccsenthetsz tőle.

Másnap azt tapasztalod, hogy a testedet megviselte az a kevés alkohol. Pláne, ha előtte zsíros ételt ettél, ez ugyanis lassítja az alkohol lebontását, az emésztőrendszered többfelé fókuszál, ezért még tovább, és még lassabban tud dolgozni a szervezeted. 

Vörös vagy inkább fehér?

Oldalak: 1 2 3

6 hozzászólás

 • Avatar
  Bubu
  2020.11.25., 20:57

  BAROMSÁG

  Válasz
 • Avatar
  Garten Garden
  2020.11.26., 06:41

  Miért kell ilyen hülyeségeket leirni?Az orvosok sem tiltanak el senkit egy pohár bortól,sőt!Kellő ismeretekkel nem rendelkezőknek nem szabadna irni nyilvános oldalakra.Sokadszor tapasztalom ezen a fórumon,hogy hülyeségeket irnak!A fent leirtak egy idült alkoholistát jellemeznek!A cikkirónak még sokat kellene tanulni!Hajrá!

  Válasz
 • Avatar
  iSTVÁN
  2020.11.26., 07:57

  Hülyeség. Az alkoholtól sokkal gyorsabban elalszom. Kipróbáltam amikor álmatlanul forgolódtam.

  Válasz
 • Avatar
  Ágoston Tamás
  2020.11.26., 20:53

  Kedves Cikkíró: ha tudnád (de nem tudod-vagy hülye vagy) hogy a vörösborban…sőőt a Magyar Villányi Merló-ban van a világon a legtöbb Rezveratron tartalom ami az egyik legerősebb antioxidáns, értágító és koleszterin csökkentő(LDL)Magyar kardiológusok napi szinten ajánlják a vörösbor fogyasztást…micsoda barom írás…kedves kommentelők,nyugodtan fogyasszuk a kiváló vörösbort.

  Válasz
 • Avatar
  Lola blau
  2020.11.27., 02:14

  Úgy látszik uborkaszezon van

  Válasz
 • Avatar
  Háry László
  2021.01.20., 14:56

  Azt nem értem a mellesleg általam “csacsiságnak” minősített írás olvasása után, hogy a franciák, olaszok HOGYAN ÉLHETNEK EGYÁLTALÁN az olvasottak ismeretében…???

  Válasz

Írj egy hozzászólást