Ha ezt az egy szót gyakran kimondod, az emberek kevésbé bíznak meg benned

Ha ezt az egy szót gyakran kimondod, az emberek kevésbé bíznak meg benned

Címlap / Életmód / Lélek / Ha ezt az egy szót gyakran kimondod, az emberek kevésbé bíznak meg benned

Te is jártál már úgy, hogy egyetlen szó megütötte a füled beszélgetés közben, és a társalgás tónusát teljesen megváltoztatta? Néha ilyen apróságokon múlik, hogy a mondanivalónknak pozitív vagy negatív kisugárzása lesz, ráadásul a kapcsolatainkat is jelentősen befolyásolhatja. Szakértők szerint pedig épp emiatt lenne jó, ha mostantól megpróbálnánk elhagyni a szótárunkból a „megpróbálom” kifejezést.

Ez a szó egyébként nagyon gyakori résztvevője a mindennapi beszélgetéseknek. Biztos, hogy te is mondtad már párszor a főnöködnek, barátaidnak, és persze a párodnak is. Azonban pszichológusok úgy vélik, hogy ha gyakran mondjuk, előbb-utóbb megbízhatatlannak tűnünk mások szemében, abból kifolyólag, hogy mit is takar a kifejezés valójában.

Amikor azt mondod valamire, hogy „megpróbálom”, egyúttal kimondatlanul helyet adsz az elbukásnak, a sikertelenségnek, az elköteleződés hiányának. Mások azt hallják közben, hogy „talán igen, talán nem”, emiatt viszont sokkal kevésbé hisznek benned, kevésbé tartanak tehetségesnek, és automatikusan a rosszabb opcióra készülnek. Ráadásul ez a saját megítélésedről is árulkodik!

A „megpróbálom” szó azt jelzi, hogy nem hiszel magadban eléggé, alábecsülöd a képességeidet, márpedig ha te így gondolkodsz (akár csak tudat alatt), mások is hasonlóan vélekednek majd rólad.

Figyeld meg, mennyire másképp reagál a főnököd, ha egy feladatra nem azt mondod, hogy „megpróbálom megoldani”, hanem szimplán azt, hogy „megoldom.” Ugye, hogy sokkal megbízhatóbbnak tűnsz tőle?

Szakértők szerint egyébként nem csak ez az egy szó képes hosszú távon aláásni a megítélésed. Úgy vélik, hogy az alábbi kifejezések is megbízhatatlanná tesznek, és rengeteget ronthatnak mind a karriereden, mind a baráti kapcsolataidon.

Talán

Amikor ezt a szót használod, lényegében az elköteleződés hiányát teszed egyértelművé. Összességében sokkal rosszabb, mint ha konkrétan azt mondanád valakinek, hogy „nem”, mert így félrevezetsz másokat, és még nagyobb csalódást okozol nekik.

Ha nincs kedved elmenni egy baráti ünneplésre, vagy nem szívesen segítesz egy kollégának valamiben, inkább egyértelműen mondj nemet. Így legalább határozottnak és magabiztosnak tűnsz, ráadásul később nem érvelhetnek azzal, hogy félrevezetted őket.

Ha

Sokszor használod te is ezt a szót a hétköznapokban, igaz? Nyilván szövegkörnyezettől is függ, de szakértők szerint ez sem túl előnyös, hiszen minden mondat, amiben benne van, bizonytalanabbá válik. „Majd elutazunk hétvégére, HA megkaptam a fizetésemelést”.

Ugye, hogy ez a mondat sokkal jobban hangzana, amennyiben az „amikor” szót használnád benne? Ez utóbbi pozitív megerősítést ad, és arra utal, hogy nem csak reménykedsz a sikerben, hanem úgy érzed, tényleg meg fogod kapni a fizetésemelést!

Muszáj

Ez a szó okkal ruház fel másokat aggodalommal, hiszen minden alkalommal, amikor ezt mondod, nem hagysz lehetőséget nekik a választásra. Nyomást helyezel a környezetedre, amitől mindenki egy kicsit stresszesebbé válik, elvégre elveszed tőlük a szabadságukat, és szigorú keretek közé helyezed őket.

Még ha valamit tényleg muszáj lesz megcsinálni, sokkal pozitívabb kisugárzást ad a mondatnak az, ha a „nagyon fontos lenne” kifejezéssel helyettesíted! Ez nem csak munkában, de még a gyereknevelésben és a párkapcsolatodban is sokat számít.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást