Csodákat tesz az arcbőrrel a szalicilsav – Így alkalmazd

Csodákat tesz az arcbőrrel a szalicilsav – Így alkalmazd

Címlap / Stílus / Arc / Csodákat tesz az arcbőrrel a szalicilsav – Így alkalmazd

Mi pontosan a szalicilsav?

A szalicilsav a fűzfa kérgéből származik. Felépítése kissé bonyolult, de mindenképp előnyös, ha megérted, miért és hogyan működik olyan jól. Ha a bőrápoló termékekről van szó, akkor a savakat két nagy csoportra szokás osztani: vannak béta-hidroxi-savak (BHA-k) és alfa-hidroxi-savak (AHA-k). A szalicilsav egy BHA, ami azt jelenti, hogy a molekula hidroxi-részét két szénatom választja el a savas résztől, szemben az AHA-kal, ahol egy szénatom választja el őket.

Ez a szerkezet azért fontos, mert olajban oldódóbbá teszi a szalicilsavat, ami így képes behatolni a bőr pórusaiba. Mind az AHA-k, mind a BHA-k hámlasztják a bőrt, de az AHA-k vízben, míg a BHA-k olajban oldódnak, ezáltal pedig könnyebben hatolnak át a bőrsejtek közötti lipidrétegeken. Más szóval, az olajban oldódó összetevők mélyebben tudnak behatolni a bőrbe, mint a vízben oldódó társaik. Így tehát a szalicilsav is mélyebben hat, és képes behatolni a pórusokba, hogy felszabadítsa azokat.

Milyen hatással van a szalicilsav a bőrre?

A szalicilsav a bőr mélyéig hatol, hogy elvégezze a munkáját. Pontosan ez a minősége az, ami olyan erős összetevővé teszi a pattanások elleni küzdelemben – különösen a mitesszerek esetén.

Amint behatol a bőrbe, feloldja a pórusokat eltömítő bőrtörmeléket, gyulladáscsökkentőként hat. Elősegíti a vörös, gyulladt pattanások és pustulák gyorsabb elmúlását.

A szalicilsavat keratolitikus gyógyszernek is tekintik, ami azt jelenti, hogy tökéletes a hatékony hámlasztáshoz. 

Lehetnek negatív mellékhatásai?

Mint sok más összetevőnek, természetesen a szalicilsavnak is lehetnek mellékhatásai, de leginkább csak akkor, ha túl sokat használnak belőle. Az elsődleges negatív hatása az, hogy irritálhatja és kiszáríthatja a bőrét azoknak, akik más összetevőkre is érzékenyek, vagy akik túl sokat használnak belőle. 

A koncentrációtól és az alkalmazás gyakoriságától függően néhány ember szárazságot, hámlást, bőrpírt és bizonyos bőrirritációkat is tapasztalhat. Ha tehát kipróbálod és bármelyik nálad is felkerül, érdemes más arányban vagy időközönként használnod, ha pedig valamilyen tünet így is megjelenik, teljesen mellőznöd.

KoolShooters/pexels.com

Akár minden nap is használhatod?

Bármilyen szalicilsav alapú terméket veszel, a legfontosabb az, hogy olvasd el, pontosan hogyan kell használnod, majd teszteld le, hogyan tolerálja a bőröd. Az első néhány hétben maximum kétnaponta használd, de ha semmilyen negatívumot nem észlelsz, akkor a mindennapi használata is teljesen biztonságos. 

C-vitaminnal együtt is felviheted a bőrödre? 

Végezetül, ha egy új összetevő kerül a szépségápolási rutinodba, azt is jobb, ha tudod, mivel ajánlott vagy kerülendő az egyszerre történő használata. A legtöbb termék tájékoztatóján szerepelnek az ezzel kapcsolatos tudnivalók, de mivel a C-vitamin az egyik legkedveltebb bőrápoló összetevő, jó, ha tudod, hogy a szalicilsav miatt sem kell lemondanod róla.

A lényeg, hogy a kettőt ne egyszerre, hanem a nap két különböző szakaszában vidd fel a bőrödre. Kezdd a bőröd ápolását a szalicilsavval, ami megtisztítja azt. Néhány óra múlva nyugodtan használj valamilyen helyileg alkalmazható C-vitamint antioxidánsként. Így a kettő eredményeként kevésbé legyen pattanásos, foltos, vagy esetleg sápadt a bőröd.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást