Már ezt is tudjuk: a szakítás utáni szexszel is a férfiak járnak jobban

Már ezt is tudjuk: a szakítás utáni szexszel is a férfiak járnak jobban

Címlap / Szerelem / Szex / Már ezt is tudjuk: a szakítás utáni szexszel is a férfiak járnak jobban

Vagy azért, mert legszívesebben visszaforgatnánk az idő kerekét és meg nem történtté tennénk egy korábbi kapcsolatunkat, vagy azért, mert az ex (leginkább vitatémaként) az új kapcsolatunkban is folyton napirendre kerül…

A volt szerelem mégis sokszor bárdként lebeg a fejünk fölött. Mindenki tud mondani olyan történetet (akár a saját életéből), amikor az ex ismét meghatározó szerephez jutott. Lehet, hogy ez egy rövidtávú újrakezdés volt, vagy akár csak egy-két alkalmi találkozó. Az mindenesetre biztos, hogy az exszel történő szeretkezés még annál is több embert érint, mint amennyire elsőre tippeltünk volna. 

Mi a motivációja a szakítás utáni szexnek?

A mostani kutatás célja az volt, hogy jobban megértse, miért fekszenek le az exek olyan sokszor egymással. Ennek érdekében két tanulmányt is készítettek: az első arra volt kíváncsi, hogy a szakítás utáni szex miként hat a felekre, míg a második azt kutatta, mi motiválja az exeket arra, hogy a szakítást követően az ágyban kössenek ki.

Az eredmények azt mutatták, hogy többségében három tényező áll a háttérben: a felek szeretnék fenntartani a kapcsolatot, körülményektől függetlenül előnyben részesítik az élvezeteket, valamint ambivalens érzelmeket táplálnak a volt partnerük iránt. (Vagyis egyszerre gyűlölik és szeretik, vágynak rá, de tartanak is tőle, stb.)

A férfiak jellemző módon inkább a hedonista és az ambivalens okokat jelölték meg, ha a szakítás utáni szexről kérdezték őket.

Mindenki számára veszteséget és hátrányos élethelyzetet jelent a szakítás, valamilyen formában minden félnek megváltozik az élete. Ebből ki lehet jönni jól is, de alapvetően igaz, hogy az önértékelés csökken, miközben az érzelmi stressz nő. A tanulmányok kimutatták, hogy a szakítás a nemi hovatartozás szerint is eltérő motivációjú lehet, és eltérő pszichológiai következményekkel járhat a férfiak és a nők számára. 

A szakítást követően a nők kevesebb negatív érzésről számolnak be, mint a férfiak, de ehhez valószínűleg hozzájárul az is, hogy a statisztikák alapján a nők nagyobb arányban kezdeményeznek szakítást. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy ők kevésbé negatívan élik meg az elválást.

Erre rátesz egy lapáttal, hogy a felmérések alapján a nők könnyebben találnak új szexuális partnert, mint a férfiak, így előbbiek kevésbé lesznek csalódottak. Fel is merül a kérdés: ha ilyen sok bánatot okoz a szakítás, akkor miért törekszenek sokan mégis arra, hogy kapcsolatban maradjanak a volt partnerrel, különösen szexuálisan? 

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást