Mi szaglik itt? Bűzforrások a lakásban

Mi szaglik itt? Bűzforrások a lakásban

Címlap / Otthon / Háztartás / Mi szaglik itt? Bűzforrások a lakásban

Előfordult már, hogy a lakásodban valami kellemetlen szagot árasztott, és te nem is tudtad elképzelni, hogy mi lehet az? Ne aggódj, a rendszeres takarítás mellett is előfordulhat ez az eset, de íme egy-két tipp, honnan jöhet az odor, és hogy hogyan szüntetheted meg.

Szemetes

A kukából áradó szagoknak elejét venni nem éppen egyszerű feladat. Mindenekelőtt nem árt, ha rendszeres időközönként ki van fertőtlenítve az egész szemetes.

Emellett jó, ha tökéletesen záródó kivitelt választunk, így amikor épp nincs nyitva, akkor nem szivárognak belőle a szagok.

Ha valami olyasmi tárolót, például konzervet dobunk ki, amiben büdös dolog volt, azt érdemes egy kicsit átöblíteni, így az esetleges szag nem lesz olyan intenzív.

Hűtő

Sajnos a hűtő sem képes a végtelenségig frissen tartani az élelmiszereket, és bizony előfordul, hogy valamiről megfeledkezünk. De az is lehet, hogy egy sajtkülönlegesség szaga lengi be a frizsidert.

Ez esetben nem árt egy jól záródó befőttesüveget használni, és abban tárolni a szagos finomságokat.

A többi kellemetlen illat ellen pedig tegyünk egy kis tálkán darált kávét a hűtőbe. Ezzel a lépéssel tökéletesen szagtalaníthatunk.

Állatok

Az állatok rendszeres fürdetéssel semmi gondot nem okoznak, ellenben az eleség sokszor igen. Bár első blikkre nem büdösek, mégis, amikor kinyitjuk a szekrényajtót, amiben az eleséget tároljuk, bizony fintorogva veszünk levegőt.

Ahhoz, hogy az aromák ne zavarjanak, az eleséget is érdemes jól záródó tárolóban tartani. Ez nagyobb kutyák esetében plusz költség, cicáknál és kis testű ebeknél azonban tökéletesen megfelel egy nagyobb befőttesüveg is.

Mosogatógép

Bár a mosogatógép feladata a tisztítás, és ehhez nem kapcsolódhat bűz, maga a gép azonban egy idő után büdös is lehet. Ez nem is csoda, hiszen rengeteg zsiradék és ételmaradék kerülhet bele, amik egy idő után nem épp kellemes szagokat képesek produkálni.

Ezen azonban könnyedén segít egy ecetes átmosás. Tegyük az anyagot a folyékony mosógél adagolójába, és indítsunk el egy programot.

Az újrabüdösödést is remekül elkerülhetjük, ha minden mosáshoz adunk egy kupaknyi ecetet. Ráadásul az edények és a poharak is csillogóan tiszták lesznek tőle.

Szőnyeg

Egy olyan lakásban, ahol állatok is vannak, szinte elkerülhetetlen az, hogy a szőnyegek egy idő után jellegzetes szagot árasszanak, a rendszeres porszívózás ellenére is. Az egyik megoldás, ha nekiállsz, és alaposan kitisztítod kézzel, kefével térdelve, mint nagyanyáink.

Ez a legbiztosabb módszer, ráadásul még szép tiszta is lesz. A másik megoldás, hogy alaposan beszórod szódabikarbónával, és egy kefével bedörzsölöd a szálak közé is.

Kis idő elteltével azután jöhet a porszívó, és egy alapos tisztítás, amivel azonban már a szagoktól is megszabadulhatsz.

Cipős szekrény

A lakás egyik legszagosabb pontja az a cipőszekrény, amiben nem megfelelően tárolt cipők vannak. A lábbeliket – főleg ha izzadós a lábad – nem árt kiszellőztetni, mielőtt a szekrénybe kerülnek.

Ha erre nincs lehetőséged, akkor fújd be direkt erre a célra alkalmas cipőspray-el, vagy használd a már említett szódabikarbónát. Arra figyelj, hogy amikor újra felveszed, előtte rázd ki, ami benne van.

Hálószoba

Sajnos, időnként a hálóban is kellemetlen, dohos szagot lehet érezni. Ezt a legtöbb esetben egy alapos szellőztetéssel el lehet tüntetni, de ha ennek ellenére is érzed, akkor gyanakodj az ágyneműre.

Ilyenkor érdemes lehúzni azt, és a huzatmentes darabokat egyenként kirakni az erkélyre vagy a kertbe, hogy a nap jó alaposan átmelegítse őket. Ezzel eltűnik a bennük lévő nedvesség, és a szélnek köszönhetően üde és friss illatuk lesz.

A szagok ellen legegyszerűbben úgy harcolhatunk, ha ésszerűen megszüntetjük a forrásukat, nem pedig úgy, hogy különböző illatos, de sokszor káros vegyszerrel permetezzük agyon a környezetünket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást