5 szabály, amit ha megszegsz, letilt az Instagram

5 szabály, amit ha megszegsz, letilt az Instagram

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 szabály, amit ha megszegsz, letilt az Instagram

Az online világ sok embernek olyan menedék, ahol igazán önmaga lehet, mert hús-vér interakció és arc nélkül könnyebb felvállalnia a személyiségét. Ez azonban sajnos kétélű fegyver, hiszen a relatív anonimitás és az ezzel járó következmény-nélküliség van, hogy a legrosszabbat hozza ki egyesekből.

Minden közösségi média platform sok kritikát kap, amikor arról van szó, hogyan cenzúrázza a tartalmakat, hiszen vékony a vonal a szabad véleménynyilvánítás és a szabályok betartása között. Amikor ugyanis rányomunk az „elfogadom” gombra, azt ígérjük meg, hogy az oldalon senkit nem fogunk fenyegetni, zaklatni, megfélemlíteni, illetve nem használjuk ki, és nem élünk vissza személyazonosságával.

Az Instagram próbálja megóvni felhasználóit a káros hatásoktól és egyből eltávolítják az olyan tartalmakat, amik sértik a közösségi alapelveket. Azonban nemcsak a gyűlöletbeszéd miatt repülhetünk az oldalról – nézzük, mik azok a szabályok, amik megszegése miatt letilthatnak minket.

1. A felhasználási feltételek megszegése

Ez egyértelmű, de mi számít annak? Elsősorban a szexszel, terrorizmussal, öncsonkítással, oltásellenességgel, homofóbiával és rasszizmussal kapcsolatos cikkek, írások, képek és videók. Ide sorolandó az is, ha engedély nélkül oszt meg olyan képet a felhasználó, ami jogvédett, illetve a spamelés. Az ilyen tartalmakat az Instagram egyből eltávolítja, súlyosabb esetben pedig törölheti regisztrációnkat.

2. Törvénysértés elkövetése

Az online világban szabadabbnak érezhetjük magunkat, mint a való életben, a törvényeket azonban itt is be kell tartanunk. Tilos „támogatni” és „méltatni” az előbb említett terrorizmust, illetve bűnszervezeteket és gyűlöletcsoportokat. Tilos továbbá fegyvereket, drogot, vényköteles gyógyszereket adni-venni – utóbbit akkor is, ha a te országodban nem vényköteles –, illetve szexuális szolgáltatást felajánlani. A kiskorúak bármiféle szexualizálásával és a „bosszúpornóval” kapcsolatban pedig szintén zéró tolerancia az oldal vezérelve.

3. Káros, vagy nem odaillő tartalom megosztása

Akkor is megüthetjük a bokánkat, ha az általunk feltöltött kép nem kifejezetten illegális. A meztelenséggel, vagy szexszel kapcsolatos szabályok miatt olykor olyan tartalmat is letiltanak, ami nem is szegte meg a szabályokat. Az ezeket a képeket kiszűrő algoritmus ugyanis nem tökéletes, és néha olyan képeket is letilt, amik nem tartalmaznak nudizmust. Mindenesetre tilos az olyan tartalom megosztása, amin „közösülés, nemi szervek és fókuszált, teljesen fedetlen fenék” szerepel. Egyes mellbimbót tartalmazó fotók is fennakadnak a szűrőn, de a szoptatás és a rák miatt eltávolított mellek hegei engedélyezettek.

4. Jogvédett tartalom engedély nélküli közzététele

Ez tulajdonképpen arra vonatkozik, hogy más Instagram-felhasználók tartalmait nem oszthatod meg engedély nélkül. Tehát ha megtetszett egy kép, először meg kell kérdezned a feltöltőjét, hogy használhatod-e, ugyanis ha valaki feltesz egy saját fotót vagy videót az oldalra, azzal a tartalom automatikusan az ő tulajdona lesz. Tiltott az is, hogy másnak add ki magad és visszaélj az illető személyazonosságával.

5. Tiltott hashtag és automatizált profil

Itt is előfordult már, hogy véletlenül tiltott le a rendszer bizonyos hashtageket, de többnyire olyanokat nem szabad használni, amik szexualitással, erőszakkal vagy trágársággal kapcsolatos szavakat tartalmaznak. Ha nem vagy biztos a dolgodban, érdemes előbb rákeresni, nehogy feketelistás hashtaget használj. Ha a profilodhoz olyan eszközöket alkalmazol, amelyek automatizálják a kommenteket, lájkokat és üzeneteket, vagy spamelik a követőid feed-jét, az Instagram robotnak fog tekinteni és ezért is le fog tiltani.

Kép forrása: GekaSkr/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást