Otthon

Szabad továbbajándékoznunk, amit kaptunk? – Fontos szabályok, hogy ne sértsünk meg senkit

Szabad továbbajándékoznunk, amit kaptunk? – Fontos szabályok, hogy ne sértsünk meg senkit

Van olyan rokonom, aki már akkor tudja, kinek adja tovább az ajándékot, mikor még meg se kapta szinte, és bevallom, egyszer-kétszer velem is előfordult már az életben, hogy a nem hozzám illő ajándékot egyszerűen továbbadtam annak, akiről tudtam, hogy nemcsak örülne neki, de hasznát is veszi. 

A személyre szóló ajándék ritkán kerül ilyen helyzetbe, de néha bárkivel előfordulhat, hogy mellélő, amikor ajándékozásról van szó, és olyan ajándékot ad a szeretteinek, amely valószínűleg valamelyik szekrény tetején vagy a sufniban végzi. 

A továbbajándékozás okozhat némi lelkiismeretfurdalást, de talán mégis elfogadhatóbb megoldás, mint ha évtizedekig kerülgetjük, tároljuk fölöslegesen azt az ajándékot, amit nem tudunk használni, vagy egyszerűen csak nem illik hozzánk. Nézzünk néhány általános szabályt, hogy mire érdemes ilyenkor odafigyelni.

Kerüljük el az azonos családi/baráti körben való továbbajándékozást

Nyilvánvalónak hangzik, mégis érdemes felhívni rá a figyelmet: ne ajándékozz tovább olyasvalakinek, akiről tudod, hogy találkozhat azzal, akitől te az ajándékot kaptad. Nem csupán közvetlen családtagokról van szó ilyenkor, hanem kicsit tágabb körre kell gondolni, és jól fel kell mérni a potenciális lehetőségét az esetleges találkozásnak.

Minél egyedibb ajándékról van szó, annál nagyobb kört érinthet ez a továbbajándékozási kérdés, azaz annál nagyobb az a kör, akinek nem lenne illő továbbadni. Ha kellően óvatosak vagyunk, elkerülhetjük azt, hogy az ajándékozót megbántsuk.

Csakis tökéletes állapotban lévő ajándékot adjunk tovább

Új, eredeti csomagolású ajándékot ajándékozzunk csak tovább! Vizsgáljuk meg jól az ajándékot mielőtt azt másnak adnánk, és ellenőrizzük azt is, hogy nincs-e benne vagy rajta monogram vagy rejtett üzenet. A személyre szóló ajándékok rendkívül népszerűek, és ez számtalan módon megjelenhet az ajándékon, ezért jobb alaposan átnézni, mielőtt továbbadjuk.

Gondolkozz a megajándékozott agyával

A továbbajándékozás nem feltétlenül a legegyszerűbb módja, hogy megszabaduljunk a nem hozzánk illő ajándékoktól. A továbbajándékozott tárgynak olyannak kell lennie, mintha te magad szerezted volna be a megajándékozott számára. Érdemes alaposan átgondolni, hogy ki az, aki valóban örülne annak az ajándéknak.

Ha a sógornőd különösen szereti az illatokat, bátran ajándékozhatsz neki egy aromadiffúzort, vagy a kamasz unokaöcsédnek, aki kigyúrt testre vágyik egy pár súlyzót vagy fekvenyomó padot.

Próbáljunk ilyenkor is ugyanúgy ötletelni, mintha valóban mi választanánk ajándékot az illető számára. Ha végképp senkinek sem kellene, inkább adományozzuk jótékonysági szervezetnek az adott tárgyat.

Dobd fel a csomagolást!

Szánjunk energiát arra, hogy újracsomagoljuk az ajándékot, különösen mivel nem nekünk kellett beszerezni. Tegyünk hozzá ajándékkísérőt, ha sérült, gyűrött a csomagolópapír, cseréljük újra, amely illik a megajándékozott személyiségéhez.

Légy őszinte a hozzád közelállókkal

Ha soha nem merül fel az ajándék eredete, semmi szükség annak felfedésére, hogy ez valójában egy továbbadott ajándék. Ha azonban a megajándékozott kíváncsi arra, hogy például hol vásároltuk az ajándékot, az rajtunk múlik, hogy őszinték leszünk-e vele.

Ha a testvérünk vagy más közeli hozzátartozónk kérdezi, akivel napi kapcsolatban vagyunk, jobb, ha nem titkoljuk, honnan van az ajándék. Ha egy ritkábban látott ismerős, nyugodtan mondhatjuk, hogy legutóbb, mikor shoppingolni voltunk, akkor szereztük, de már nem emlékszünk pontosan, melyik üzletből, ha mégis eszünkbe jut majd, megosztjuk vele. 

Legyünk hálásak, ha mi kapunk továbbadott ajándékot

Tegyük fel kibontunk egy ajándékot, amelyet a barátnőnktől kaptunk, és rájövünk, hogy valójában ezt tavaly karácsonykor ő kapta valakitől. Akkor is, ha nem érezzük a legszemélyesebb darabnak, kedvesen köszönjük meg. Talán ő arra gondolt, hogy mi mennyire szeretnénk egy ilyen ajándékot, vagy csak azt hitte, mi sokkal több hasznát vennénk, mint ő.

Sőt az is lehet, hogy valóban egy általa beszerzett új darabról van szó, ami csupán hasonlít az ő ajándékára. Bízzunk benne, hogy az ajándékozót a legjobb szándék vezérelte az ajándékunk kiválasztásában.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást