Hozzávalók:
1,75 kg sütőtök 2 cm vastag kockákra vágva
só, bors ízlés szerint
olívaolaj permet
½ bögre fenyőmag vagy szezámmag
200 g spenót
az öntethez ¼ bögre méz, 2 evőkanál balzsamecet és 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 250 fokra, és helyezz sütőpapírt 2 tepsire! Helyezd rájuk egy rétegben a sütőtökdarabokat, majd fújd be őket sütéshez használatos olívaolaj-permettel. Fűszerezd sóval és borssal!
2. Süsd őket 20 percen át, egyszer megfordítva, amíg puhák nem lesznek, majd tedd félre szobahőmérsékleten hűlni. Közben a fenyő- vagy szezámmagot pirítsd meg egy tapadásgátló bevonattal ellátott serpenyőben 3 percen át.
3. Az öntethez keverd össze a mézet, az ecetet és az olajat, és mikrózd 10 másodpercig, amíg a méz cseppfolyóssá nem válik, majd keverd át ismét! Helyezd a spenótot és a sütőtököt egy nagy tálba, szórd bele a fenyőmagot, végül tedd rá az öntetet! Sóval, borssal tovább ízesítheted. Laktató alternatíva, ha szerecsendióval fűszerezett, sült csirkemelldarabokat teszel bele.