A nyári hőségben különösen jól tud esni, ha nem kell bekapcsolni a sütőt. Ez szerencsére viszont nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk sok finomság elkészítéséről, csupán ezeken a napokon a sütés nélküli opciókra érdemes koncentrálnunk. A sokak kedvencének számító klasszikus kókuszgolyón, keksztekercsen és sportszeleten túl mára már rengeteg ilyen sütemény létezik, ezek az édességek ráadásul vegánok is egyben.
VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket
2/5 Flan
A latin-amerikaiak egyik kedvenc krémdesszertje könnyen tojás- és tejmentesíthető úgy, hogy lágy, krémes és nem utolsó sorban finom maradjon. Az ikonikus karamellréteg ebben a receptben kókuszvirág cukorral készül, ami még különlegesebb ízt ad neki.
Hozzávalók:
A karamellhez: 1/3 csésze kókuszvirág cukor, 1/4 teáskanál tengeri só, 1/2 teáskanál vanília kivonat, 1 evőkanál víz
A tejsodóhoz: 1/4 teáskanál tengeri só, 2 evőkanál kukoricakeményítő vagy nyílgyökér keményítő, 1 tk. agar agar por, 1/3 csésze juharszirup, 4 tk. vanília kivonat, 4 dl teljes zsírtartalmú kókusztej
Elkészítés: Vegyél elő 4 egyforma méretű talpas poharat. A karamell elkészítéséhez tedd egy serpenyőbe a kókuszcukrot, a sót, a vanília kivonatot és a vizet, majd alacsony lángon forgasd össze az egészet. Nagyjából 3 perc folyamatos kevergetés után oszd szét a karamellt a 4 talpas pohárba. Öblítsd ki és hűtsd le a serpenyőt, majd tedd bele a keményítőt, az agar agart, a juharszirupot és a vanília kivonatot. Kevergesd a serpenyő tartalmát addig, amíg szinte csomómentes nem lesz, majd keverd hozzá a kókusztejet. Magas lángon kevergesd addig, amíg a keverék fel nem forr (5-7 perc). Ezután állítsd közepesre a lángot, és kevergesd még 2 percig. Ha a keverék laza és önthető, oszd szét a talpas poharak között. Ha kissé kihűltek, mehetnek 3 órára a hűtőszekrénybe, majd 3 napig fogyaszthatóak.