A rendszerezett otthon stresszmentesít. A 80/20-as szabály

A rendszerezett otthon stresszmentesít. A 80/20-as szabály

Címlap / Életmód / Lélek / A rendszerezett otthon stresszmentesít. A 80/20-as szabály

A közösségi média hírcsatornái tele vannak olyan videókkal, amelyek szervezésről, rendszerezésről és az otthon takarításáról szólnak. Nevezhetjük mentális masszázsnak vagy pszichológiai megkönnyebbülésnek, egy biztos, hogy kevesebb megnyugtató dolog van annál, mint látni egy tökéletesen rendezett teret. Szeretnéd ezt még magasabb szintekre emelni? Próbáld ki a 80/20-as szabályt!

Nem szeretjük, ha a szekrények tele vannak” – magyarázzák a The Home Edit szakértői, akik a rendrakást a meditáció gyakorlásához hasonlítják. Nem is járnak messze az igazságtól! A 80/20 szabály nagyon hasonlít egy japán koncepcióhoz, amit hara hachi bu-nak neveznek. Ez azt jelenti, hogy soha ne hagyd, hogy a gyomrod 80%-nál jobban megteljen, hogy elősegítsd az egészséges emésztést és helyet hagyj az élvezetes dolgoknak.

Ez egy olyan elv, amelyet szinte az élet bármely más területén alkalmazhatsz, beleértve azt is, hogy extra helyet hagyj az otthonodban, hogy „lélegezhessen” és hogy legyen hely a váratlan eseményeknek és tárgyaknak.

Ez egyfajta önellátás! Az otthon szervezése esetében a 80/20 szabály valóban segít elkerülni a stresszt. Először is, mert mindig tudod, hol vannak a dolgaid, és másodszor, mert kevésbé valószínű, hogy veszekedésbe keveredsz amiatt, hogy ki mit hova tett.

snorkulencija/istockphoto.com

Kategóriák és tárolók

A 80/20 szervezés egyik előnye az, hogy elkerülhető a stressz, amit az okoz, ha nem találod meg a dolgaidat. Emellett azt mondják, hogy nagyon könnyű fenntartani, ha követed a többi szabályt is, például a tárgyaid rendszerezését és kategorizálását. Ilyen például a vállfák és tárolók használata a szekrényekhez, kamrákhoz és fiókokhoz.

Természetesen fontos, hogy időnként ellenőrizd az összes tárolóhelyedet, hogy megszabadulj azoktól a dolgoktól, amiket hosszú ideje nem használtál, és biztosítsd, hogy ezeknek a helyeknek a 20%-a továbbra is szabad maradjon.

Ennek érdekében a szakértők azt javasolják, hogy minden nap foglalkozz egy kicsit a rendszerezéssel, és minden napot csak egy kategóriának szentelj. (Például: kedden csak a zoknis fiókot rendezd, ne az egész szekrényt.) Jó taktika lehet az is, amikor egy új tárgy kerül a házba, és azonnal megvizsgálod, hogy mi az, amit ki lehet selejtezni helyette. Így az otthonod nem csak rendezett, hanem folyamatosan friss és inspiráló marad. A kevesebb tárgy kevesebb rendetlenséget jelent, ami kevesebb időt és energiát igényel a karbantartáshoz, így több időd marad arra, hogy az igazán fontos dolgokra koncentrálj, legyen az család, munka vagy önmagad.

Ha már egyébként is a rend megszállottja vagy, akkor biztosan könnyedén fog menni a 80/20 szabály alkalmazása. Kezdd el kis lépésekben, és figyeld meg, hogyan változtatja meg a mindennapjaidat a tiszta és rendezett tér nyújtotta nyugalom. Az eredmény egy harmonikusabb, stresszmentesebb élet lesz, ahol mindig tudod, hol vannak a dolgaid, és otthonod mindig friss és inspiráló marad.

Nyitókép: freemixer/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!