Otthon / Utazás

Stonehenge – avagy mire való egy kupac szikla?

Stonehenge – avagy mire való egy kupac szikla?

Ez az a hely, ami folyamatosan gondolkodóba ejti a tudósokat. Ez az a hely, melyről minden évben megjelenik egy kósza cikk, hogy mire is használták ezt területet. Ez az a hely, ami szerintem nem más, csak a régmúlt humora: tegyünk ide pár követ, hogy az utókornak legyen min gondolkoznia…

Az egyik titok a sok közül

Kiderítették, hogy honnan származnak Stonehenge kövei. Már ez is nagy eredmény, tekintettel arra, hogy jelenleg azt sem tudják, mire szolgál a kő kör. Több, mint 200 km van a kövek jelenlegi helye és a származási hely között. Az eddig származási helynek vélt helytől 3 km-re találtak egy titokzatos alkotást, kék kövekből.
Ezt a helyet hamarosan régészek fogják ellepni, hogy megtudják, hogyan kerültek Stonehenge-be a hatalmas kőoszlopok.
Technikailag úgy gondolták eddig, hogy a tengeren úsztatták le a 30kg-os köveket, ám létezik olyan elmélet is, mely szerint ezek a kövek a jégkorszak idején a természet által kerültek erre a helyre, és később felhasználásra.

Az egyik elmélet

A törzsek egységének szimbolikája is megdőlt, ami pedig eddig nagyon valószínűnek látszott. Valami oknál fogva a Salisbury-síkság mélyedéseiben megült víz nem fagy meg. Ebből arra következtettek a tudósok, hogy a jégkorszak alatt ide jártak ,,melegedni” az emberek, tehát ez a hely volt az egyetlen olyan, ami lehetővé tette a túlélést.
Mivel nem fagytak be a tócsák, az állatok ide jártak inni, így megoldott volt a táplálék szerzés is az emberek számára. Úgy vélik, hogy amikor az időjárás rendeződött, a Golf-áramlat működni kezdett és melegebb lett, és a jég elkezdett visszahúzódni, az emberek elhagyták ezt a helyet.

Egy másik érdekesség

Alaposan megvizsgálták Stonehenge környékét, és találtak két hatalmas gödröt, melyről azt állítják, hogy nem lehet véletlen a keletkezésük, mivel tájolva vannak. Azaz, abban az irányban vannak, amerre a napfelkelte és a naplemente van.
A gödrök egy neolitikus ösvényen belül helyezkednek el, és úgy vélik, hogy a szertartások alkalmával ezekben a gödrökben gyújtottak tüzet. Ezt a neolitikus ösvényt két és fél kilométer hosszan árok határolja. Tehát, létezik egy olyan elmélet, miszerint Stonehenge az ősi vallás egyik szertartási helye.

Amikor az ember valamit nagyon meg akar magyarázni

Egy brit iró, John Aubrey szerint ez a hely egy szentély volt, ahol a kelta népek papjai, a druidák a nyári napfordulót ünnepelték. Mások szerint a csillagászati megfigyelések helyszíne volt ez. Ez utóbbi talán a leghihetőbb, hiszen több helyen léteznek indokolatlannak tűnő kövek – menherinek – melyek úgy tűnik, ezt a célt szolgálták.
Egy brit régész szerint, bizonyos fényviszonyok egy portrét láttatnak az odalátogatóval. Azt is mondják, hogy ,,gyógyító hely” volt, sőt még az földönkívüliket is belekeverték a dologba, elméletekbe.

Amit biztosan és hivatalosan tudni lehet

Gyakorlatilag csak azt tudjuk biztosan erről a helyről, amit látunk. Tehát, Stonehenge egy kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális, őskori építmény. Építése 4500 évvel ezelőtt kezdődött és vélhetőleg négyszáz évvel később fejeződött be. Többféle kőből áll, némelyiknek funkciója, ezáltal megnevezése is van: áldozókő, stációkő, sarokkő. Környékén több sírt is feltártak, melyek igen lelet gazdagok voltak.
A UNESCO a világ örökség részének tartja. Az ásatások és a találgatások folyamatosak. Önkéntesek megpróbálták megépíteni Stonehenge mását, az eredetinek vélt technológiával, a kövek kibányászásától a felállításig. Már a kő szállítása kútba – vagyis szó szerint a tengerbe – dőlt.

Az én elméletem

Miből gondoljuk azt, hogy a régmúlt emberének nem volt akkora humorérzéke, hogy csak úgy, a jövő szórakoztatására – saját jutalomjátékaként – tegyen le adott helyre, kör alakban néhány hatalmas követ? Miből gondoljuk azt, hogy esetleg nem-e egy félbeszakadt építkezés maradványai ezek?
Miből gondoljuk azt, hogy minden kőnek – kicsinek, nagynak egyaránt – van valamilyen szakrális, csillagászati vagy egyéb funkciója? Miből gondoljuk, hogy a szobrászat, művészet csak azon a szinten működhet, amin mi műveljük?
Számos olyan ok és indok van, mely sokkal egyszerűbben magyarázná meg Stonehenge létét, mi mégis minden mögött komoly tartalmakat keresünk… pedig csak élvezni kellene a látványt, a napfelkeltét ezen a helyen, nem pedig túráztatni az agyunkat… ugyanis lehet, hogy pont ez a hely volt a kikapcsolódás, a lelki nyugalom, a természet közelségének helyszíne, egy régi módi lelki wellness…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást