Ezért érzed rosszul magad, ha véget ér a kedvenc sorozatod

Ezért érzed rosszul magad, ha véget ér a kedvenc sorozatod

Címlap / Életmód / Lélek / Ezért érzed rosszul magad, ha véget ér a kedvenc sorozatod

Olyasmi, mintha gyászolnál

Pszichológusok szerint az ilyenkor megélt gyászhoz hasonló érzés teljesen normális, azonban nyilvánvalóan nem hasonlítható össze azzal, amikor egy hozzánk közel álló embert veszítünk el. Ettől függetlenül a veszteség érzése sokakra jellemző a kedvenc sorozatuk lezárása után. A szakértők szerint ez teljesen normális jelenség, természetünkből fakadóan így reagálunk. Mégis miért érezzük magunkat rosszul?

A kapcsolat

Az első és legnyilvánvalóbb indok, hogy valamilyen módon kapcsolat alakul ki a néző és a sorozat története, szereplői között. Mindannyian szurkoltunk, hogy Jim és Pam összejöjjön az Office-ban, vagy éppen szomorkodtunk amiatt, hogy Lorelai és Rory összevesztek. Különösen erős lehet ez a kapcsolat abban az esetben, ha a sorozatnak sok évada volt, vagy bizonyos szereplők nosztalgikus élményeket hívnak elő a nézőből.

Szuper példa erre a Trónok harca utolsó évadának ötödik része, melyben Daenerys olyan döntést hozott, amit később sok néző kritizált. Ez is azt bizonyítja, mennyire erős kötelék alakulhat ki a szereplők és a TV előtt ülők között. Fontos az is, hogy a legtöbb néző úgy gondolja, hogy a cselekményre, a szereplők egy-egy döntésére is reagálnia kell. Pont úgy, ahogy például egy focimeccset nézve ideges lesz a barátod, ha az ellenfél csapat szerinte szabálytalankodott. Ez az érzés szintén a szoros kapcsolatra, kötődésre utal.

Julia Gerasina/istockphoto.com

A sorozatnézés kikapcsolódás, belépő egy másik világba

Sokak számára (fel is tettem a kezem) a sorozatok egyet jelentenek azzal, hogy kicsit kiszakadhatnak a valóságból és belecsöppennek egy másik világba. Ebben az időszakban pedig eltávolodnak a problémák, kicsit szabadabban szárnyalnak a gondolatok. Pontosan emiatt már maga a való életbe történő visszakapcsolódás is megterhelő lehet sok néző számára.

Egy másik fontos dolog, hogy mivel általában ugyanabban az időpontban jelennek meg az új részek (vagy, ha az egész évad felkerül, akkor például munka után minden nap megnézel 1-2 epizódot), így könnyedén fontos programmá válik a sorozatnézés. Amikor viszont a rendszeres, pozitív élményekkel összefüggő programnak vége lesz, az értelemszerűen veszteségérzést generál a nézőkben. A szakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy amennyiben a sorozatok szereplői veszik át a hús-vér kapcsolatok szerepét valaki életében, akkor érdemes átértékelni ezeket a kötődéseket.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást