Egészség / Életmód

Sokat kardiózol, mégsem fogysz? A következő okok állhatnak a háttérben

Sokat kardiózol, mégsem fogysz? A következő okok állhatnak a háttérben

Órákig kínzod magad a futópadon, vagy le sem szállsz a szobabicikliről, és mégsem indul meg a fogyás? Mi az oka annak, hogy kardióval egyedül nem tudod leolvasztani magadról a kilókat? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád: mert izmokat is kell növesztened ahhoz, hogy működjön a zsírégetés!

Egyszerű, mint az egyszer egy

Rengeteg nő gondolja azt, hogy ha minden nap kilométereket rohangál, előbb-utóbb álomalakja lesz, kockás hasa és formás popsija.

Sokan pedig félnek attól, hogy ha súlyokat kezdenek el emelgetni, vaskosak és férfiasak lesznek.

Az egyik azonban nem létezhet a másik nélkül: rossz hírünk van, de a súlyzós edzésekre is szükséged van ahhoz, hogy a kardió megfelelően olvassza a zsírt rólad, és vice versa.

Az izom égeti a zsírt

Ha csak kardiózol, és nem fejleszted az izmaidat, könnyen eljuthatsz addig a végpontig, amikor a kardió már nem segít a fogyásban – ez pedig általában elég hamar bekövetkezik. Minél több izmod van ugyanis (amiket ugye a súlyzós és saját testsúlyos edzésekkel tudsz fejleszteni), annál hatékonyabban égeti a szervezeted a zsírt, és annál kevesebb kardióra lesz szükséged ugyanannyi kalória elégetéséhez.

Az izmok működéséhez több energia kell, és minél több izmod van, annál nagyobb energiabefektetésre van szükség, hogy megmozgasd őket – tehát több kalóriát égetsz, hamarabb fogysz, igazi win-win szituáció. Igen ám, de még az sem garancia, ha ezt így együtt, tökéletes harmóniában műveled, mert a kardió akkor is lehet hatástalan, ha egyébként megfelelő az izomtömeged.

Keveset eszel

Az emberi szervezet furcsán működik: akkor is raktároz, ha túl sokat eszel, és akkor is, ha túl keveset. Ha nem viszel be elég energiát ahhoz, hogy a megnövekedett mozgásszintedhez szükséges kalóriamennyiséget is fedezze, a tested azt hiszi, hogy éhezel, és pánikszerűen raktározni kezd minden fellelhető zsírt – így hiába futsz minden nap órákat a futópadon, a szervezeted csak stresszként fogja fel.

Azon túl, hogy nem fogsz fogyni, még energiád sem lesz az edzéshez, és sokkal inkább nyűgnek fogod majd fel, mint egészséges megterhelésnek. Ha úgy érzed, hogy sehogy nem akar menni a fogyás, és még fáradt is vagy, próbálj meg kicsit több szénhidrátot enni – hátha tényleg csak ezzel van a probléma.

Túl sokat edzel

Ugyanez a helyzet akkor is, ha túlerőlteted a szervezeted – vihetsz be akármennyi kalóriát, ha a végsőkig hajszolod magad, és teljesen kiégve szállsz le a padról vagy indulsz el a levezető körödre.

Rá kell érezned arra, hogy mi az a tempó és az a kilométer mennyiség, ami még egészséges számodra – ami megterhel, lefáraszt, de még nem csinál ki teljesen.

Ne gondold, hogy annál jobb, minél többet mozogsz, hiszen sokkal jobban jársz, ha okosan csinálod, mint ha erőből.

Mi a leghatásosabb?

Ha ragaszkodsz a kardióhoz, de nem látod már a fejlődést magadon, próbáld ki az intervall-tréninget – garantáltan le fogsz fáradni, és újabb sokkot adsz a szervezetednek, amihez aztán fogyással és izomnövekedéssel fog alkalmazkodni.

Az intervall lényege az, hogy váltogatod a nagyon intenzív gyakorlatokat a pihentetőbb, de mégis aktív gyakorlatokkal – futásnál ez úgy néz ki, hogy a rövid sprinteket váltogatod a hosszabb, lassú kocogásokkal. Könnyűnek hangzik, mégis nagyon durva, hiszen teljesen soha nem pihensz, és folyton pörgésben tartod a testedet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást