Sikkes finomság, a marcipán

Sikkes finomság, a marcipán

Címlap / Életmód / Receptek / Sikkes finomság, a marcipán

Manapság egyik nagy kedvencünk a marcipán, ami már számtalan kivitelezésben, alakban és színben kapható. De vajon honnan ered a marcipán és mi minden fűződik a nevéhez?

Ókori marcipán

Nagyon valószínű, hogy a marcipán már az ókori perzsák által is ismert és szeretett édességnek számított. Az alapanyag szintén a mandula volt, de a napjainkban használt cukros víz helyett akkor még olíva olajat használtak, amit mézzel édesítettek.
Hogy ne csak az íze, de az illata is mennyei legyen, néhány csepp rózsavizet vagy rózsaolajat is adtak hozzá.

Keresztes háborúk

A marcipán Keletről a keresztes háborúkban harcolók révén került át Európába, akik hazavitték az idegen országokban megismert édességet.
Nemsokára a kereskedők is jó lehetőséget láttak a marcipán behozatalába, így az gyorsan elterjedt Spanyolországban, Portugáliában, Hollandiában és Olaszországban, majd rajtuk keresztül egész Európában.

Kép forrása: Marcipánnal díszített cupcake-ek

Kolumbusz Kristóf és a cukrászipar

Amerika felfedezése előtt a cukor egy drága, nehezen beszerezhető terméknek számított, ezért a belőle készült édességek, például a marcipán is inkább csak az előkelők asztalán jelenhetett meg.
Kolumbusz Kristóf után azonban a nádcukor is megjelent, mint az Új Világ jellegzetes növénye. Ennek elterjedésének köszönhetően pedig az egész európai cukrászipar óriási fellendülésnek indult.

Kép forrása: Marcipánnal díszített cupcake

Gyógyszer

Érdekes, hogy a marcipánt hosszú ideig nem cukrászatokban, hanem patikákban árulták, és különböző gyógyhatásokat tulajdonítottak neki. Gyakori volt, hogy szexuális ajzószerként is emlegették, és alkalmazták hosszú éveken keresztül.
Manapság a magas cukortartalom miatt már nem tekintjük a legegészségesebb ételnek, de afrodiziákumként máig sokan esküsznek rá.

Kép forrása: Marcipán labdák WHERE id = kakaóporba forgatva

Marcipán név eredete

A marcipán név minden valószínűség szerint a „Marci panis” vagyis a „Márton kenyere” szavakból származik. Hogy ki volt a névben szereplő Márton, arról megoszlanak a vélemények.
Van, aki egy milánói cukrászt tart névadónak, aki az egész Európában dúló pestisjárvány alatt készítette el az eső marcipánt úgy, hogy minden maradékot összegyúrt: nagyrészt tört mandulát.

Kép forrása: Marcipánnal díszített cupcake

Mátyás király

A magyar királyi udvar sem maradhatott sokáig marcipán nélkül. Mátyás király itáliai felesége, Beatrix több hazai szakácsot is vitt a magyar királyi udvarba, akik már ismerték a marcipánkészítés tudományát.
Így aztán az ifjú házasoknak az első újévi ebédjén egy marcipánból készült sakktáblát szolgáltak fel – nem kevesebb, mint nyolcadik fogásként.

Kép forrása: Marcipánnal díszített cupcake-ek

Marcipán ma

A marcipán mára a cukrászok egyik alapvető terméke lett: szinte elképzelhetetlen, hogy egy születésnapi vagy esküvő tortán ne legyenek marcipán figurák vagy más díszek. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a marcipán sikertörténete az ókortól kezdve töretlen.
Hogy 100 év múlva milyen megoldásokat alkalmaznak a cukrászok a felhasználásra, azt még nem tudhatjuk, de annyi biztos, hogy éppen úgy lesz felnőttek és gyerekek kedvence, mint napjainkban, vagy mint az elmúlt több ezer évben.

Kép forrása: Marcipánnal díszített cupcake-ek

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!