Sérült a hajad? 5 lépés amivel gyorsan helyrehozhatod

Sérült a hajad? 5 lépés amivel gyorsan helyrehozhatod

Címlap / Stílus / Haj / Sérült a hajad? 5 lépés amivel gyorsan helyrehozhatod

Sajnos egy-egy rosszul sikerült festés vagy néhány meggondolatlan változtatás is könnyen eredményezheti azt, hogy a frizurád túlságosan megviseltté válik. A sérült szálak nem csak látványban problémásak: durva tapintásúak, kezelhetetlenek és egyértelműen zavaróak. Ideje, hogy tegyél ellenük!

Felejtsd el a hajformázókat

Legalábbis azokat, amik forró levegővel, vagy hőhatással teszik esztétikusabbá a frizurádat. Talán ez most elképzelhetetlennek tűnik, de az igazság az, hogy minden egyes alkalommal, amikor göndöríted, hullámosítod, vagy éppen vasalod, szárítod a frizurádat, extra stressznek teszed ki a tincseidet.

Amennyiben a hajszálaid egyébként is megviseltek, ezek a szokásos rutinok a maradék nedvességet is kivonják belőlük, és a hajvégek szétválnak vagy akár egy az egyben le is törhetnek. Szóval lehet, hogy ideig-óráig nem mutat majd tökéletesen a frizurád hajformázók nélkül, de amíg nem lesz megint egészséges a hajkoronád, addig úgysem tudsz elérni igazán látványos végeredményt.

Kerüld a festést

Amíg helyre nem áll a hajad állapota, egyáltalán nem szerencsés, ha rendszeresen festeted a tincseidet. Főleg nem a mindenki számára elérhető, hagyományos, „dobozos” termékekkel! A kíméletes kezelés érdekében nagyon lényeges, hogy kerüld a szőkítést, a világosítást, hiszen ezek nagyon drasztikus beavatkozásnak számítanak – a sérült haj esetében kiemelten.

Természetesen nem kell az öt centis lenövésedet takargatnod, de az átmeneti időszakban jobban jársz a színezőkkel, illetve az allergénmentes hajfestékekkel. Utóbbiak nem sokkal drágábbak, mint a hagyományos változatok, de rengeteget elmond kíméletességükről, hogy allergiásoknak és kismamáknak készítették őket. Amennyiben a hajszínedhez közelálló árnyalatokat választod, elég lesz kéthavonta frissíttetned a színt!

Hidratáld alaposan

Ha megkíméled a frizurádat a hajformázóktól, az már egy hatalmas lépés, de még messze nem elég: neked az átlagosan sokkal mélyebben és alaposabban kell hidratálnod a hajszálaidat. Alapvető, hogy minden egyes hajmosás után használj balzsamot, de ha az újjáépítés a cél, akkor hetente kétszer le kell cserélned ezt a terméket hajpakolásra.

A legjobb, ha a hétre eső két-három hajmosást így építed fel: egy alkalommal mosás után használj balzsamot, egy alkalommal rövid idő alatt ható hajpakolást, hétvégén pedig (amikor ráérsz reggel hajat mosni) egész éjszakára tegyél fel egy mélyhidratáló, lehetőleg olajos pakolást. Nagyon lényeges, hogy öblítést nem igénylő termékeket, hajvégápolókat is használj!

Ügyelj az apróságokra

Az egészséges frizurán nem feltétlenül hagynak nyomot a rossz szokások – legalábbis rövidtávon semmiképpen –, de a sérült frizura esetében minden helytelen rutin számít. Ilyen pl. az, ha mindig szorosan összegumizod a hajadat, vagy benn hagyod a csatokat, amikor a tűző napon sétálsz, szaunába mész. Árt a hajszálaidnak az is, ha túl durván bontod ki a gubancokat, vagy ha dörzsölöd hajmosás után, nem pedig óvatosan itatod fel róla a nedvességet.

Károsítod a tincseidet, amennyiben nem megfelelő termékeket használsz, hiszen ezek eltávolíthatják a természetes védőréteget, száríthatják, vagy éppen zsírossá, korpássá tehetik a fejbőrödet. És persze az is árt, ha állandóan tekergeted, tépkeded a hajvégeidet. Ezeket a rossz szokásokat próbáld kiküszöbölni!

Vágass új frizurát

Valószínűleg rettegsz az ollótól, de sajnos egy bizonyos sérülési szint fölött már nincs az a hidratálás, praktika, ami segít. Igaz, ha tudsz pénzt invesztálni néhány újjáépítő kezelésbe, akkor érdemes egy próbát tenned velük, de sok esetben a fodrászod is azt fogja javasolni, hogy inkább vágjatok néhány centit a frizurádból. Sokan megpróbálnak ennek a ténynek ellenállni, de még mindig sokkal-sokkal látványosabb egy rövidebb fazon, mint a hosszú, de jól láthatóan nagyon megviselt, megritkult és durva tapintású hajkorona.

Mivel a csodaszép félhosszú és rövid fazonok egyaránt divatosak, egész biztosan találsz olyan frizurát, ami tökéletesen áll. Ezután már nincs más dolgod, mint szinten tartani az elért állapotot, és kitartóan növeszteni az egészséges hajszálaidat!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást