Segítség, a pasim rendetlen! – Így élj együtt rendezetten egy rendetlen személlyel

Segítség, a pasim rendetlen! – Így élj együtt rendezetten egy rendetlen személlyel

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Segítség, a pasim rendetlen! – Így élj együtt rendezetten egy rendetlen személlyel

Egy ideális kapcsolatban a felek egymáshoz csiszolódnak és legyenek bármennyire különböző személyiségek is, előbb-utóbb szépen kiegészítik egymást. Minden háztartásban van egy rendezett és egy rendetlenebb személy, ugyanúgy, ahogy valaki mindig késik, a másik pedig mindig pontos, vagy takarékos és költekező. Az otthon tisztán és rendben tartása közös feladat, legalábbis az kellene legyen, bár sokszor a nő vállalja magára. Rengeteg veszekedés témája lehet a rendrakás, pedig van pár ötlet, amivel ez nagyrészt elkerülhető.

Az alábbi öt pont segít, hogy jól működjön a kapcsolati dinamika ezen a téren is, és hogyan élj együtt rendezetten egy kifejezetten rendetlen személlyel.

Tudd, hogy nem direkt csinálja

Mindenki más karakter és valaki egyszerűen nem úgy tekint a káoszra, mint mások. Ha téged halálra idegesít, hogy szalad a lakás, a párodnak pedig fel sem tűnik, akkor el kell fogadnod, hogy őt nem zavarja úgy a rendetlenség, mint téged. Nem az anyja vagy, hogy állandóan veszekedj vele ezért és hidd el, nem azért csinálja, hogy téged bosszantson. Az első lépés tehát az, hogy elfogadd, hogy ő ilyen és több türelemmel állj hozzá.

Beszéljétek meg, mi zavar a legjobban

Mi az, ami a legjobban bántja a szemed a rendetlenségével kapcsolatban? Szennyes ruhák a földön, soha nem ágyaz be, nem viszi ki a szemetet vagy piszkos tányérok mindenütt? Beszéljétek meg, mi zavar a leginkább és próbáljatok meg valamiféle egyezségre jutni ezügyben. Valószínű, hogy ettől még nem fog egykettőre pedánssá válni a párod, de ha a háborút egyből nem is nyerheted meg, azért néhány csatát igen.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Te is köss kompromisszumot

A nyaggatás, veszekedés, kiabálás és fenyegetés soha nem fog működni, bár érthető, hogy elszabadulnak az indulatok, mikor sokadjára kérsz valamit és olyan, mintha a falnak beszélnél. Ha elmosogat, kiporszívóz vagy megcsinál valamit, amire kérted, mindig dicsérd meg. Igen, lehet hogy dedós módszernek hangzik, de a pozitív visszajelzés mindig sokkal motiválóbb, mint a negatív.

Ha elfelejti, hogy aznap az ő dolga lenne kivinni a szemetet, kedvesen juttasd eszébe és köszönd meg, ezzel ugyanis sokkal többet érsz el, mint a veszekedéssel.

Írjatok beosztást

Realisztikus célokat megfogalmazva készítsetek beosztást, hogy kinek mi a dolga, így neki is könnyebb lesz észben tartania a teendőit. Tartsátok tiszteletben egymás munkaidejét és egyéb elfoglaltságait, illetve arra is figyeljetek, hogy mindenkinek olyan feladat jusson, amit relatív „szeret”. Például ha a párod ki nem állhatja a mosogatást, de a porszívózással nincs különösebb baja, akkor inkább azt bízd rá, hidd el, nagyobb eséllyel fogja megcsinálni azt a feladatot, amit nem kíván túlságosan a háta közepére.

Vásároljatok együtt olyan kellékeket, amik megkönnyítik a takarítást

Ha eleged van abból, hogy a szerszámai, lemezei, vagy bármilyen más holmija folyton szanaszét hever, akkor kerekedjetek fel és menjetek el tárolókat vásárolni. Mérjétek fel otthon, mi az, aminek nincs rendes helye és szerezzetek be pár rendszerezőt – vagy ha kell, bútordarabot – amiben tárolhatjátok.

Ha beszereztek pár olyan modern tisztító eszközt is – például porszívót vagy egyéb kütyüt – ami neki is tetszik, nagyobb kedvvel fog nekiállni használni őket. Hidd el, szívesebben fog felmosni azzal a „high tech” felmosószettel, amit ő maga választott.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást