Biztos láttál már főzős műsorokat és tudod, hogy ezeket a filmeket is alaposan utószerkesztik, megvágják, de talán téged is lenyűgöz a séfek rendezettsége, szervezettsége. Hogyan csinálják?
Már jó párszor megkaptam a vicces-komoly megjegyzést, hogy szinte minden alkalommal felrobbantom a konyhát főzés közben, ami aláírom, jogos megállapítás. Tudom, mi okozza a káoszt: egyszerre legalább két-háromféle ételt készítek, és a legtöbbször maximum húsz-harminc percem van arra, hogy meleg ételt tegyek az asztalra. Szóval ezek a megjegyzések tényleg csak oldó jellegűek nálunk, de attól még igaz, hogy ha én beszabadulok a konyhába, akkor oda már nem fér senki más.
A séfek első tanácsa éppen ezért az, hogy legalább próbáljuk meg, hogy egyszerre egy dologra koncentrálunk. A kérdés már csak az, hogyan lehetséges ez?
2/4 Készíts elő mindent, amit csak lehet
Ez a lépés sem mindig az erősségem, de igyekszem koncentrálni rá, mert úgy érzem, hogy tényleg rengeteget segít. A séfek szerint ugyancsak nagyon fontos, hogy amit csak lehet, azt odakészítsünk magunknak előre. Érthető, miért javasolják: így elkerülhető a kapkodás, vagy éppen az, hogy odaégjen a hagyma, mire kitúrod a fűszereket a fiókból. Ha biztosra akarsz menni, akkor tényleg mindent (vagy legalább az egyes fogásokat a logikai menetrend szerint) konyhakésszé teszel.
Ideértendő a mosás, pucolás, felvágás, szükség esetén a mérés, ha recept alapján dolgozol. Apropó, recept: a séfek szerint alapszabály, hogy először az egészet részletesen átolvassuk, elemezzük és csak utána állunk neki a főzésnek.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!