Otthon / Szórakozás

A sárga szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, kedvedre és viselkedésedre?

A sárga szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, kedvedre és viselkedésedre?

Az öröm, a türelem, a jókedv, az optimizmus, a fiatalság színe. A sárga tudós szín és precíz, ugyanakkor a pletykálkodó színét is jelenti. Akinek ez a kedvenc színe, az nagy szónok, vezető személyiség, magabiztos, tisztelettel fordul mások felé, társaságkedvelő, rugalmas, mentes a gátlásoktól, nyitott, optimista, nyugodt és vidám.

Nagyon intenzív szín, nem véletlen tehát, hogy gyakran erős érzelmeket vált ki. Könnyen magára vonzza a figyelmet, de túlzott izgatottságot is kiválthat belőlünk, ha túl sok sárga vesz körül. Lehet meleg és világos, de a szemnek fárasztó is.

A sárga szimbolikus jelentései

A nap színe: meleget, boldogságot és lelkesedést sugároz. A kreativitás, az energikusság, a felszabadultság, a kíváncsiság, az életkedv és az erő szimbolikája. Feketével kombinálva különösen figyelemfelkeltő erővel bír. Nemes és magasztos, mégis föld-közeli, életrevaló, akaratot erősítő hatású.

Sárgát ajánlott alkalmazni azoknak, akik több önbizalomra vágynak, vagy önmaguk elfogadásával van problémájuk, esetleg egy nagyobb kihívás előtt állnak, vagy szeretnék legyőzni a félelmeiket – a sárga vitalizáló hatása ebben segít.

Ez a szín jelenti az elért tudást, az akaraterőt, a fényt. A hétköznapokban a kritikai hajlam, az izgalom, az öröm, a féltékenység, a bizalmatlanság, a félelem, az idegesség, a gyávaság, a zavarodottság jele is.

A legösztönzőbb szín, amely képes fokozni a szellemi aktivitást, növeli az optimizmust, az önbecsülést, de a túl sok sárga összeomláshoz is vezethet, fáradtságot és letargiát okozhat, félelemérzetet és szorongást válhat ki. A sárga sápadt változatai lehúznak.

A gyógyító sárga

Gyógyításra kifejezetten a sárga élénk, ragyogó árnyalatait használjuk, amelyek derűt és energiát sugároznak.

A sárga szín stimulálja az idegrendszert, serkenti az agyműködést, de jó hatással van a gyomor-, máj-, epe-, hasnyálmirigy-, lép betegségeire is. Az emésztési zavarok, a puffadás, a hányinger, a gyomornyálkahártya gyulladása, az ízületi gyulladások, az étvágytalanság és az idegrendszeri betegségek, fóbiák gyógyításában is kitűnő a sárga, sőt a diétában is jótékonyan hat, mert egyensúlyban tartja a testsúlyt. Tisztító, méregtelenítő hatásának köszönhető, hogy megszünteti a székrekedést, erősíti a nyirokrendszert, és depresszió esetén is használható.

Képes enyhíteni a klimax és a menstruáció tüneteit, jó hatással van a bőrproblémákra, és használható a csontritkulásban vagy kalcium-elégtelenségben szenvedők gyógyítására is.

Bizonyos krónikus zavarok a sárga szín hatására hevennyé, s így könnyeben kezelhetővé válnak.

Sárga a lakberendezésben

A sárga a lakberendezésben is a napsütést, a vidámságot, a derűt, a jóllétet sugározza, azonban túlzott mértékben alkalmazva gyermeteggé, közönségessé válhat. Kellemesen pasztelles árnyalata mediterrán jelleget kölcsönöz a lakásnak, illetve a sárga növelheti a térérzetünket is. Világos, finom árnyalatai modern hatást keltenek.

Kép: belchonock/depositphotos.com

Segíti a meditációt, a koncentrálást, ezért közkedvelt szín a tanuló- és dolgozószobában. Nemcsak a falakat érdemes sárgára, napsárgára festeni, de akár más dekorációs tárgyak színe is lehet sárga, csak arra vigyázzunk, hogy túlzásba ne essünk.

A szín jól illik reggeli eseményekhez, talán mert feldobja a hangulatot, és megadja az energialöketet a nap további részéhez.

Bár optimista színként tartják számon, az emberek könnyebben elveszítik a türelmüket egy sárgára mázolt szobában, sőt a babákat is könnyebben sírásra késztetik a sárga falak, ezért érdemes mértékletesen bánni vele.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást