Stílus / Arc

5+1 rossz sminkszokás, ami tönkrevágja a bőrödet

Talán nem is gondolnád, hogy néhány hétköznapinak tűnő, ám rossz sminkszokással milyen sokat árthatsz az arcbőrödnek. Pedig így van! Ha elköveted az alábbi bakikat, könnyen érzékennyé, pattanásossá válhat az arcbőröd és az idő előtti öregedéssel is számolnod kell.

Sminkben alszol

Leginkább szélsőséges önbizalomhiányra (nem akarod, hogy a barátod smink nélkül lásson), vagy lustaságra vall az, ha komplett sminkben fekszel le pihenni.

Sajnos ez viszont az egyik legrosszabb dolog, amit a bőröddel megtehetsz, ugyanis a napközben feltett smink bizony nem csak szépít, hanem magába zárja a szennyeződéseket is. 

Így a bőröd az éjszaka folyamán sem tud szellőzni, sőt az átlagosnál jóval több por és baktérium telepszik majd meg a felületén. Ennek hatására könnyen zsírossá, pattanásossá, gyulladttá válhat a bőröd, ráadásul jóval gyorsabban fog öregedni is.

Lemosásból 1-es!

Az előbbinél egy fokkal jobb helyzet, de még mindig nagyon káros, ha rossz technikával távolítod el a festékréteget. Amennyiben túlságosan kipirosodik, éget, fáj, vagy viszket a bőröd a sminklemosás után, akkor biztos, hogy valamit elrontasz! Vagy túl durva vagy, vagy nem megfelelő terméket használsz, esetleg mindkettő…

Ha a sminked nem jön le laza, simító mozdulatokkal, akkor ideje új termék után nézned! Ha pedig csíp és éget, akkor ugyancsak érdemes kímélőbb készítményt keresned, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy az alkoholos lemosók beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Sőt sokszor annyira irrigálnak, hogy éppen ők okozzák a bőrproblémákat.

Tipp: Próbálj ki egy kíméletes micellás arctisztítót, ami nem csak a sminkedet távolítja el, de a bőrödet is megnyugtatja. 

Túl sokat és túl gyakran

Persze, tudjuk, hogy manapság már sok munkahelyen alapvető a smink, és még a visszafogott, natúr festés is hatalmasat tud dobni a megjelenéseden. Ezért nem is mondjuk, hogy ne sminkeld magadat, vagy ne próbáld ki a legújabb trendeket a mindennapokban. De otthon, a négy fal között, vagy amikor csak valamiért lefutsz a boltba, teljesen felesleges sminkelned.

Ha mindenképpen szeretnéd, fesd ki a pilláidat – már ez is rengeteget dob a külsődön – de az alapozást és a szemfestést ilyenkor felejtsd el! Helyette inkább fordíts fokozott figyelmet a bőrápolásra, hidratálásra, hiszen minél szebb a bőröd, annál kevesebb alapsminket kell feltenned rá.

Azt hiszed, véd a sugarak ellen

Manapság már szinte minden kozmetikai termékben van UV-szűrő, ami fontos és talán elegendő is egy átlagos hétköznapon. Azonban nem akkor, amikor tombol a kánikula!

Ha magasra kúszik a hőmérő higanyszála (most még elképzelhetetlen, de meg fog történni!), egyébként is szerencsésebb, ha minimálisra veszed vissza a sminkelést, a védelmet viszont maximumra tekered. De sajnos abban nem bízhatsz, hogy az egy rétegben feltett alapozód tökéletesen védeni fog a nap folyamán.

Gondolj csak bele: izzadsz, óhatatlanul is hozzáérsz, kicsit letörlöd, és egyébként is reggel, egyszer kented fel, mikor napozás közben a naptejezést rendszeresen ismételgeted.

Nem tartod tisztán az eszközeidet

Sajnos sokak számára nem alapvető a szépségápolási eszközök fertőtlenítése, tisztán tartása, pedig ez éppolyan fontos, mint a fogkefék rendszeres cseréje. Bár mindig tiszta bőrre viszed fel a sminket, azért nem szabad elfelejtened, hogy rendszeresen kerülnek az ecseteidre hámsejtek, baktériumok, amik bizony vígan eléldegélnék a sörték között (főleg, ha rendszeresen kapnak utánpótlást).

A helyzeten tovább ronthatsz, ha nem csak ezer éve tisztított eszközöket, hanem még lejárt termékeket is használsz… Így egész biztosan garantálhatod magadnak a gyulladásokat és a bőrproblémákat.

Nem bírod megállni a nyomkodást

Előfordulhat, hogy reggel még semmi kivetnivalót nem találtál az arcbőrödön, de délután észrevetted, hogy egy aprócska pattanás elrontotta az összhatást. Érthető, hogy nem akarsz így mászkálni, de sajnos rengeteget árthatsz a bőrödnek, ha megpróbálod kinyomni.

Mielőtt nekilátsz a projektnek, alaposan moss kezet, és tisztítsd meg azt a részt, ahol a pattanás található (ha tartasz a táskádban sminkeltávolító kendőt, könnyű dolgod lesz). Ezután a szokásos módon kezeld le a pattanásodat, és csak akkor tegyél rá ismét sminket, ha nagyon muszáj. Este legyél a területtel még körültekintőbb, gondosan fertőtlenítsd le!

Napközben pedig ne piszkáld, tapogasd a bőrödet, akkor se, ha – egyelőre – nincsenek pattanásaid.