Egészség / Életmód

5 rossz mindennapi szokás, ami miatt sokkal nagyobb eséllyel kapod el az influenzát

5 rossz mindennapi szokás, ami miatt sokkal nagyobb eséllyel kapod el az influenzát

Ahogy szinte minden évben, úgy idén is tombol az influenza Magyarországon, mi pedig igyekszünk minél több vitamint fogyasztani és gyakran kezet mosni, hogy megelőzzük a betegséget. Csakhogy valószínűleg nem is sejted, de ez a sok igyekezet hiábavaló, ha az alábbi dolgokra egyáltalán nem figyelsz oda!

Nem mosod meg a hüvelykujjad

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos gyakran kezet mosni, hogy megelőzzük a betegségeket. Nagyon szuper, ha te is odafigyelsz erre, és hazaérve rögtön ez az első dolog, amit mindig megteszel. Csakhogy sokan nem is tudják, hogy a hüvelykujjunkat még alaposabban kell megmosni, mint bármelyik másikat!

Ugyanis ez az ujjunk érintkezik a legtöbb baktériummal, tekintve, hogy ezzel nyomogatjuk például a telefon képernyőjét, vagy a távirányító gombjait.

Az pedig köztudott tény, hogy a mobilunkon található a legtöbb baktérium a naponta használt tárgyaink közül!

A földre teszed a táskád

Te is hajlamos vagy letenni a táskádat vagy hátizsákodat a padlóra? Ezzel tudtodon kívül meghívót küldesz az egészségtelen baktériumoknak, pláne akkor, ha egy mosdóban vagy étteremben teszed le őket a földre.

És akkor az már csak hab a tortán, ha erről napközben megfeledkezel, és hazaérve lerakod az ebédlőasztalra a táskád, míg gyorsan kipakolsz belőle.

Érdemes erre az apróságra nagyon odafigyelned, ugyanis már csak azzal, ha nem teszed le a padlóra a hátizsákod, nagyobb eséllyel maradsz egészséges az influenzaszezonban is.

Közel vannak egymáshoz a fogkefék

Nem is gondolnánk, hogy a fogkefe, amit az egészséges higiénia fenntartásához használunk, okozhat csúnya betegségeket is. Pedig de! Valójában a kis sörtéken képes megtapadni számtalan baktérium és vírus, így többek között az is, amelyik az influenzát okozza.

Ha a saját fogkefédet nagyon közel tárolod a párodéhoz, aki épp elkapta ezt a betegséget, nagy az esélye annak, hogy te is influenzás legyél. Érdemes egy időre máshova tenned a fogkefédet, vagy szimplán lefedni a tetejét valamivel.

Cipővel mész a lakásba

Mindig figyelj oda arra, hogy – különösen az influenza szezonban – ne menj be a lakásba cipővel.

A lábbelid talpa ugyanis nem csak benti, hanem kinti baktériumokkal is folyamatosan érintkezik, amikor pedig fél pillanatra rálépsz a szőnyegre, rögtön bekerülnek a szövetek közé.

Ez különösen veszélyes azokra a családokra nézve, ahol kisgyerekek is vannak, hiszen ők szeretnek négykézláb mászkálni a szőnyegen.

Az asztalodnál eszel

A munkahelyi íróasztalokon rengeteg baktérium található, egyes statisztikák szerint pedig ez a bútor százszor piszkosabb, mint egy átlagos wc-ülőke! Amikor időt szeretnél spórolni, és az ebédedet a monitor előtt eszed meg, azzal igazából az immunrendszerednek ártasz.

Ha mindenképpen itt akarsz ebédelni, legalább arra figyelj oda, hogy az asztalt töröld át fertőtlenítővel, mielőtt ráteszed az ebédedet.

Így máris lecsökkented a betegségek esélyét!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást