Rossz hírünk van: nincs negatív kalóriás étel!

Rossz hírünk van: nincs negatív kalóriás étel!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Rossz hírünk van: nincs negatív kalóriás étel!

Pedig milyen szépen hangzik! A mítosz úgy szól, hogy néhány étel (például az ananász) kevesebb kalóriát tartalmaz, mint amennyire szükségünk van ahhoz, hogy megemésszük – így gyakorlatilag fogyunk, ha eszünk. Ez azonban egyáltalán nincs így, legnagyobb sajnálatunkra.

Hogyan működik ez a kalória dolog?

Valójában nem nehéz kimatekozni, hogy a negatív kalóriás ételek létezése csupán mítosz, ha érted, hogyan működik az emésztésed.

A legalapvetőbb elv az, hogy amit megeszel, az lát el energiával egész napra: az energiát kalóriában (is) mérjük, és a bevitt kalóriákat égeti el a szervezeted nap közben ahhoz, hogy megfelelően működjön a tested.

Mindenkinél kicsit más az az alap kalóriamennyiség, ami mellett hatékonyan tud működni a szervezete, és minden életstílushoz más-más étrend illik, pontosan ezért. Ha többet mozogsz, több energiára van szükséged, ha egész nap a gépnél ülsz, kevesebbre.

A kalória az energia mértékegysége, az ételek kalóriatartalma pedig azt mutatja meg, mennyi energiát nyersz azzal, ha megeszed őket.

Azt azonban nem lehet pontosan megállapítani, egy ételnek a megemésztéséhez mennyi kalóriára van szükséged, ugyanis az ételek felszívódásához szükséges energiát nem lehet izoláltan mérni – a szervezeted az összes bevitt kalóriamennyiséget használja, nem pedig a különböző ételekben találhatót.

Miért együnk mégis ananászt?

Negatív kalóriás ételeknek általában azokat a zöldségeket és gyümölcsöket szokták emlegetni, amelyek nagyon magas víztartalmúak és alacsony kalóriatartalmúak (például az ananász) – mítosz ide vagy oda, az ilyen ételeket az egészséged szempontjából igenis érdemes fogyasztani.

Negatív kalóriásnak mondják még a zellert, az uborkát, a dinnyét vagy az almát is – ezek mind olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek nagyon jót tesznek a szervezetednek, mégis alacsony a kalóriatartalmuk, így bőven ehetsz belőlük a diéta alatt is.

Magában fogyni nem fogsz tőlük, de hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevesebb magas kalóriatartalmú ételt egyél, hiszen rost- és víztartalmuknak hála eltelítenek még akkor is, ha kevés kalóriát viszel be velük.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást