Így ismerheted fel, ha megromlott a tojás, és amikor még használhatod

Így ismerheted fel, ha megromlott a tojás, és amikor még használhatod

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így ismerheted fel, ha megromlott a tojás, és amikor még használhatod

Veled is előfordult már, hogy vettél egy doboz tojást, hamarosan el is használtál belőle pár darabot, majd hosszú napokra feledésbe merült? Ilyen helyzetben könnyen elbizonytalanodhatunk, hogy vajon friss-e még a tojás, vagy jobb, ha megszabadulunk tőle. Szerencsére több módszer is van, amivel szinte biztos választ kaphatsz, és így megóvhatod magad attól, hogy romlottat egyél, de a tojás indokolatlan kidobását is elkerülheted.

Amit a dátumok mondanak

Ha alaposan megnéztél már egy doboz bolti tojást, akkor észrevehetted, hogy van rajta dátum, ami kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy megállapítsd, megromlott-e. Cameron Whitehead, a Pete & Gerry’s tojásgyár operatív igazgatójának elmondása szerint hivatalosan a dobozán lévő lejárati időt kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy egy tojásról kijelentsük, lejárt vagy sem.

Trevor Craig, a Microbac Laboratories élelmiszer-biztonsági szakértője viszont kiemeli azt is, hogy előfordulhat, hogy a tojás dobozán lévő szavatossági időn túl is biztonságosan fogyasztható.

Így alapvetően nem rossz ötlet, ha más módon próbáljuk megállapítani, ehető-e még a tojás. Természetesen házi tojásnál egyébként sem biztos, hogy rendelkezésünkre áll dátum. Ha viszont tudjuk, mikori, akkor Cameron Whitehead szerint a tojás általában 45 napon belül elfogyasztható.

Figyelj a tojás kinézetére

Travor Craig szerint fontos, hogy mielőtt egy tojást felhasználnánk, vizsgáljuk meg alaposan. Ha az illata megváltozott, kellemetlen szagú, vagy a külseje lett más, akkor ne kockáztassuk meg, hogy megkóstoljuk. Néha pedig észrevehetünk elszíneződést vagy nyálkásodást, ami a baktériumok szaporodását jelezheti, így ebben az esetben is jobb megválni az alapanyagtól.

skynesher/istockphoto.com

Teszteld vízzel

Ha továbbra is kétségeid vannak, akkor kipróbálhatsz egy népszerű vizes tesztet is, amely Cameron Whitehead szerint is nagyszerű lehetőség. Ehhez tölts meg egy tálat vagy poharat nagyjából egy centiméter magasan hideg vízzel, és óvatosan helyezd bele a tojásokat.

Amikor ehető: Whitehead elmondása alapján a nagyon friss tojások lesüllyednek az aljára, és az oldalukra fekszenek. Ha viszont az aljára megy, de nem fordul el, akkor is biztonságosan fogyasztható, csak már nem olyan friss. Azonban ebben az esetben is ugyanolyan tápláló és ízletes lehet, vagyis bátran főzhetsz, süthetsz vele vagy összedobhatsz egy mennyei omlettet.

Amikor nem ehető: a szakértő Whitehead szerint minden tojás, amely a víz felszínén lebeg, túl öreg ahhoz, hogy megedd, ezért jobb, ha azonnal kidobod. De hogy mi is okozza a lebegést? Nos, nem más, mint a tojásban lévő baktériumok, amelyek gázt termelhetnek, és ezáltal lebegővé tehetik a vízben.

Száraz tesztet is végezhetsz

Jó módszer lehet az is, ha egyszerűen feltöröd őket egy tiszta tányérba, és ellenőrzöd a tojásfehérjét. Ha a fehérje vizes, és vékonyan szétterül a tányér teljes felületén, akkor valószínűleg már egy kicsit öreg, és jobb, ha nem fogyasztod el. Az egészséges, friss tojás ezzel szemben viszkózusabb, sűrűbb, vagy Whitehead szerint úgy is mondhatjuk, hogy büszkén áll a tányéron.

Összességében tehát nincs semmi gond azzal, ha nem emlékszel, mikor vetted a tojást, még akkor sem, ha nincs a dobozán lejárati dátum. A frissességét így is tesztelheted többféleképpen, ezáltal pedig biztosíthatod, hogy nem eszed meg romlottan, ezáltal is óvva az egészségedet, de megakadályozhatod azt is, hogy akár csak egy tojás is feleslegesen a szemetesben landoljon.

Forrás: marthastewart.com, nyitókép: Antony Shkraba/pexels.com

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!