A ringatózás a felnőtteknél is mélyalvást okoz

A ringatózás a felnőtteknél is mélyalvást okoz

Címlap / Hírek / A ringatózás a felnőtteknél is mélyalvást okoz

Tudjuk, hogy a csecsemők számára előnyös, ha álomba ringatják őket – most egy tanulmány azt sugallja, hogy a felnőttek is jobban alszanak, ha ringatóznak.

A Genfi Egyetem kutatói egy olyan különleges ágyat építettek, amely az egész éjszaka folyamán ringatózott. A 18 fiatal felnőttön tesztelt kutatás alapján úgy találták, hogy a ringatózás hatására az alvók kevesebb alkalommal ébredtek fel, és mélyebben aludtak, mint egy normál, nem mozgó ágyon. A tudósok szerint a ringató mozgás hosszabb ideig tartó lassú agyhullámokat eredményezett, ami mélyalvást okozott a kísérletben résztvevőknél, ezáltal javítva a memóriájukat is.

Az önkéntesek három éjszakát töltöttek egy alváskutató laboratóriumban Genfben: egyet, hogy hozzászokjanak az ottani körülményekhez, egyet a ringatózó ágyon és egy harmadikat ugyanazon az ágyon, de úgy, hogy az nem ringott. Az elektródák rögzítették az agyhullámaikat, és megállapították, hogy a mélyalvás időszakát a hintázás meghosszabbította. A ringató mozgás kellően lassú volt ahhoz, hogy ne okozzon hányingert.

„Egy függőágy valószínűleg kevésbé hatékony alvást biztosít, bár az emberek gyakran egyfajta pihenésérzetet társítanak a függőágyban alváshoz” – mondta Laurence Bayer, az UNIGE Orvostudományi Kar vezető kutatója. „A kutatás egyetlen ringatózó ágyban eltöltött éjszaka hatását teszteli, így fogalmam sincs, hogy az egyetlen éjszaka alatt tapasztalt élmények hosszú távon is érvényesek-e.”

A ringatózás a felnőtteknél is mélyalvást okoz? – Erre jutott egy új kutatásKép forrása: CreativeFamily/Depositphotos.com

A kutatók azt is megállapították, hogy a felnőttek emlékező tehetsége sokkal jobban működött a ringatózó ágyban eltöltött éjszaka után.

Aurore Perrault, az egyetem egy másik kutatója azt mondta:

„Meg akartuk nézni, hogy valóban hatással van-e a memóriára az éjszakai ringatózás, ezért a résztvevőket memóriavizsgálatoknak vetettük alá: az esti órákban véletlen szavakat kellett párban megtanulniuk, és reggel, ébredés után emlékezni rájuk. Úgy tűnik, az éjszakai, alvás közbeni hintázás hatékonynak bizonyult: a teszt eredménye szerint sokkal jobban teljesítettek a ringatózásban eltöltött éjszaka után a tesztalanyok.”

Az egerek még nálunk is gyorsabban elalszanak ringatózás közben

A svájci Lausanne Egyetem által végzett párhuzamos kutatásban azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az egerekre, ha a ketreceiket óvatosan hintáztatják alvás közben. A hintázás jelentősen csökkentette az elalváshoz szükséges időt, és növelte az alvás idejét az állatoknál. Úgy tűnt azonban, hogy az alvás minősége az egereknél nem változott pozitív irányban a ringatózás hatására, mint ahogy az embereknél.

Az egereken végzett kísérlet azt is bizonyította, hogy az egyensúlyi rendszerüknek, azaz annak a rendszernek, amelyik figyelmezteti az agyat, ha mozog a fejük, jól kell működnie ahhoz, hogy a ringatózás jótékony hatásai jelentkezzenek.

A kutatók szerint a hintaágyak széleskörű kínálatának híján további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy rájöjjenek, az eddigi ismeretek hogyan segíthetik az alvászavarban szenvedőket.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!