Utazás / Otthon

5 repülős úti cél, őszi hosszú hétvégékre – Csapd fel az Európa térképet!

Noha a nyárnak vége van, a kalandoknak, a pár napos felfedező utazgatásoknak, a hosszú hétvégés városlátogatásoknak most jött el az ideje.

A fapados légitársaságok egyre bővülő választéka lehetővé teszi, hogy pénztárcakímélő megoldásokat találjon az, aki szeretne a kontinensen belül barangolni ahelyett, hogy pokrócba burkolózva várja az első hóesést. Sok légitársaság ajánl úgynevezett „city break”-eket, amelyek kimondottan arra alkalmasak, hogy fel lehessen fedezni Európa izgalmas nagyvárosait.

Nem csak Róma, Párizs vagy Berlin lehet érdekfeszítő úti cél, hanem azok a desztinációk is, amelyeket még nem fedeztek fel az utazóbloggerek, és emiatt nem zsúfoltak a turistacsoportoktól. Csapd fel a térképet, és less rá egy last minute repülőjegy ajánlatra, hátha a következő péntek délutánon egy közeli és különleges helyen landolsz majd!

Belgium – Brugge

Nagyobb bőrönd nélkül akár pár ezer forintért is elrepülhetsz a belga fővárosba, Brüsszelbe.

Noha rengeteg látnivaló akad ott is, a híres Pisilő Kisfiú (Manneken Pis) fotózása után tankolj fel az ellenállhatatlan belga bonbonokból (Poirot kedvence is ez volt), és irány a pályaudvar.

Innen nem egészen másfél óra vonatozás után eljutsz a megkapóan egyedi kis középkori városba, Brugge-be. A patinás kőépületeket középkori atmoszféra lengi körül, a történelmi óvárosban lagúnák vannak az utcák helyett.

Olvastad már?  4 ok, amiért külföldön élni a legjobb önismereti teszt

A flamand település a világörökség része, és megszámlálhatatlan látnivalói közül bűn kihagyni a Begina-házakat, melyekben a leghíresebb apácarend tagjaival még ma is találkozhatsz.

Dánia – Koppenhága

Ha jól felöltözöl és észak felé veszed az utat, válaszd Andersen mesehősének, a kis hableánynak a városát. Maga a sellőszobor valóban meglepően kicsi, de megéri vele fotót készíteni, és egyben bejárni a hangulatos színes hanza házakkal tűzdelt part menti sétányt.

Ezzel az utazással is két legyet üthetsz egy csapásra, mert Koppenhágából az Öresund hídon keresztül 40 perces vonatút alatt Malmőbe jutsz.

A Malmöhus erőd rőt és robosztus falai messziről látszanak, és legendás letűnt reneszánsz időket idéznek.

A belvárosban vétek kihagyni a leghangulatosabb kis ódon főteret, a Lilla Torgont, ahol novemberben már ínycsiklandozó forró glöggel (fűszeres-magvas forralt bor) várják a didergő turistákat.

Olaszország – Nápoly

Ha Róma már unalmas, Milánó túl urbánus, Velencét meg a karneválra tartogatod, repülj Nápolyba, ahol még az időjárás is jóval kedvezőbb az őszi hónapokban, mint itthon.

Campania fővárosa harsány és kaotikus, színes és nyüzsgő, a hírhedt sikátorok pont olyanok, mint ahogyan a maffia filmekben láttuk. A pizzát itt találták fel, így illik megkóstolni

Olvastad már?  Kaotikus és gyönyörű: Nápolyt látni kell – élménybeszámoló

 A történelmi belvárost szeli át a Spanyol Negyed, ahol a legjobb vásárfiát lehet kapni a legkedvezőbb áron. Az utcasarkokon kerekes bodegákból árulják a valódi citromdarabkákkal tömött sorbetet, a piazzák apró kávézóiban pedig kötelező megkóstolni a jeges-krémes mennyei café del nonno-t, ami Nagypapa kávéja néven híresült el.

A város kiváló tranzitszálló, és a legszebb hajó- és komp utazásokat is innen lehet indítani Capri szigetére vagy az Amalfira, Procidára vagy Ischiára.

Portugália – Porto

Portugáliában mindenki a túlzsúfolt Lisszabont célozza meg, tehát te repülj Portóba, főleg ha szeretsz jókat enni és inni, továbbá Harry Potter fantasztikus története sem hagy hidegen. A brit írónő, J. K. Rowling angoltanárként dolgozott Portóban, amikor a varázslótanonc mágikus sztorija megelevenedett a fantáziájában.

Ha az óvárosban kalandozva bódító cefreszagot érzel, az bizony a híres portói csemegebor illata, amit szintén érdemes megkóstolni. Főfogásként grillezett szardínia dukál hozzá, az aznap a tengerből kifogott hallal.

Porto dimbes-dombos kis mediterrán városát kis elektromos riksával is be lehet járni – a kultúrák keveredésének jeleként sok egyéb indiai sajátossággal is találkozhatsz, akár az építészetben, akár az éttermekben vagy a színpompás butikokban.