Akinek ment már fel gyomorsav a nyelőcsövébe, tudja, milyen szörnyű érzés a reflux. Vannak rá gyógyszerek, de a legjobb megoldás mindig a megelőzés, mert azzal enyhíthetjük leghatékonyabban a kellemetlen tüneteket.
Ha tisztában vagyunk vele, melyek azok az ételek, amit érdemes elkerülni, kevesebb esélyt adsz a refluxnak. A helyes étkezés ugyan nem oldja meg magát a problémát, de a mindennapi kényelmetlenséget meglehetősen csökkenti, ezért érdemes tudni, hogy az alábbi öt étel notórius reflux-kiváltó.
Hagyma
A refluxra hajlamos embereknél végeztek egy – egyszerű, de igen beszédes – kísérletet, ami kimutatta, hogy a hagymás hamburgertől többeknél jöttek elő a refluxos tünetek mint azoknál, akik sima burgert ettek. A hagyma ugyan remek ízt adó zöldség, de nincs benne túl sok tápanyag, így gond nélkül kihagyható az étrendből. Sajnos a fokhagyma is ide tartozik, bármilyen ízletes is, főleg nyersen ártalmas a refluxos emberre.
Paradicsom
Egy jó tányér chili elfogyasztása után nem csoda, ha gyomorégésed van és nem elsősorban a fűszerek miatt – bár azok sem tesznek jót – hanem azért, mert a paradicsom meglepően savas. Olyannyira, hogy sok refluxos beteg még a ketchup-öt is kerüli, nem véletlenül. A paradicsomlé is magas savtartalmú ital, ezért nem ajánlott a fogyasztása, ahogy a citrusféléké sem, mint például a citromlé és narancslé. A zöldségek nyersen való fogyasztása nem tesz jót a refluxnak, inkább pároljuk meg, mielőtt fogyasztjuk őket.
Bűnös italok
A Healthline felmérése szerint szénsavas ital fogyasztása után a refluxra hajlamos emberek csaknem hetven százalékánál jelentkeztek a kellemetlen tünetek. Bármilyen széndioxiddal dúsított üdítő kerülendő – mondjuk ezek nemcsak a refluxos embereknek, hanem mindenkinek ártanak – de még a szódavíz is. Ha ásványvízre vágyunk, szénsavmentes formában fogyasszuk.
A sör, bor, koktélok és a pezsgő mind olyan italok, amikről érdemes lemondani, mert komoly tüneteket okozhatnak. A fekete kávé és meglepő módon a fekete tea szintén nem tesz jót.
Minden, ami zsíros, vagy olajban sült
Sajnos a refluxban szenvedők számára nemcsak a köztudottan egészségtelen zsíros étel káros, de még az úgynevezett „jó zsírok” fogyasztása is ellenjavallt, mint amit például az avokádó vagy sajt tartalmaz, ezeket az ételeket ugyanis sokkalhosszabb ideig emésztjük, ami több termelt gyomorsavat jelent. Az egyébként szintén egészséges olajos magvak is tiltottak, mint például a dió, napraforgó és földimogyoró.
A zsíros húsokat szintén felejtsük el, mint például a bőrös baromfi, vagy a húsos szalonna, ahogyan a hurkát és kolbászt is, illetve minden úgynevezett „feldolgozott húsételt”. Ezekben nemcsak a sok zsír, hanem a csípős fűszerek miatt is lehetnek komoly panaszaink. A sertés fogyasztható, de csakis a sovány comb vagy a karaj, az is szépen lezsírozva.
Csokoládé
A csokit szinte mindenki szereti és igen, az élet igazságtalan, de sajnos ez a nyalánkság is szerepel a tiltólistán. Nemcsak a sok cukor, hanem főleg a benne levő kakaóvaj magas zsírtartalma ludas a gyomorégésért. A gyomor és a nyelőcső közötti gyűrű az, ami megakadályozza, hogy a gyomorsav feljusson a nyelőcsőbe és irritálja azt, a csokiban található összetevők pedig gyengítheti ezt a gyűrűt.