9 pszichológiai kérdés, amivel rögtön kiismerheted a másikat

9 pszichológiai kérdés, amivel rögtön kiismerheted a másikat

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 9 pszichológiai kérdés, amivel rögtön kiismerheted a másikat

1. Ha eléd raknának egy borítékot, benne a halálod időpontjával, kinyitnád?

A kérdésből igazán érdekes részleteket tudhatsz meg arról, vajon a beszélgetőpartnerednek mi a véleménye az emberi életről, és a tényről, hogy egyszer mindenki továbbáll. Innentől kezdve ugyanis biztosan rátér arra, szerinte miért jó dolog előre tudni a halálunk időpontját, ahogy arra is, miért nem akarja előre tudni a dátumot, amikor minden véget ér. És ha már itt tartunk: vajon neked mi lenne a válaszod?

2. Te szívesen barátkoznál saját magaddal?

A kérdés segít abban, hogy beleláss a másik önbizalmába, valamint gyengeségeibe és erősségeibe is. Ha valaki igennel válaszol, az azt jelenti, hogy valóban jó embernek tartja magát, és egyúttal jó barátnak is. Van benne elegendő önbizalom – az már a válasz körülményeitől függ, hogy ez megfelelő mértékű, vagy egy kicsit túlzásba esett, és egoistább, mint hitted volna. Az pedig különösen érdekes, ha valaki erre a kérdésre nemet mond; valószínűleg úgy érzi, mégsem elég jó ember (még ha be sem vallja), és ez esetben neked is érdemes óvatosnak lenned.

3. Ha az emberek feje felett megjelenhetne egy mérleg, mit szeretnél, mit mutasson meg? Hogy mennyire boldogok, gazdagok, milyen a szociális státuszuk, esetleg valami mást?

Persze több válasz is van erre, mi csak felsoroltunk hármat a lehetséges opciók közül. De az, hogy mit választ a partnered, ő mire lenne kíváncsi más emberekkel kapcsolatban, az elmondja, számára mi jelenti a prioritást és az értéket. Aki az anyagi helyzetre kíváncsi, valószínűleg nagyon sokat gondolkodik a sajátján, és több pénzre vágyik (vagy neki annyi van, hogy szívesen hozzámérné magát mások helyzetéhez). Ha a boldogság érdekli, akkor meglehet, hogy úgy érzi, nála mindenki jobb életet él, és szeretne visszajelzést arról, vajon ez tényleg így van-e. Úgyhogy ne felejtsd el azt is megkérdezni a válaszánál, hogy miért épp ezt választotta?

4. Mi az, amit te másképp csinálsz, mint a többi ember?

Minden ember egyedi, de mégis, azért bármiről is legyen szó, találhatsz valakit, aki hasonlóan gondolkodik vagy cselekszik, mint te. De az, hogy a partnered mit válaszol erre a kérdésre, sokat elárul az önbizalmáról, humorérzékéről, arról, hogy mennyire szeret egy kicsit őrülten viselkedni, és arra is fény derül, mennyire egyéniség!

5. Ha a párod egyébként sosem tudná meg, hogy megcsaltad őt, mégis elmondanád neki?

Tegyük fel, hogy félreléptél, de a körülmények úgy hozzák, hogy hacsak te el nem mondod őszintén, ez sosem derülne ki. A dolog innentől fogva már csak rajtad áll: képes vagy együtt élni ezzel a titokkal, vagy annyira emésztene a bűntudat, hogy azonnal bevallanád neki a tettedet? Az, hogy mi erre a válasz, nagyon sokat elárul az adott személy morális értékéről, és arról, hogy milyen módon viselkedik más emberekkel szemben. Ha randin vagytok, ez különösen fontos kérdés lehet.

6. Szoktad úgy érezni, hogy ez a nap már vagy 100-szor megismétlődött?

Elsőre furán hangozhat, de ha jobban belegondolsz, a napjaidban van egyfajta rutin, ami ezt az ismétlődő érzést válthatja ki. Az, hogy mit válaszol erre a beszélgetőtársad, elárulja, hogy milyen módon éli az életét. Vajon ő az a típus, aki a mókuskerékben él, és nem szívesen lép ki belőle, vagy épp ellenkezőleg, imádja az újdonságokat? Ez egy randin azért számít sokat, mert eldöntheted, mennyire vagytok kompatibilisek egymással. Természetesen nincs rossz válasz, csak olyan, ami segít meghatározni, vajon összepasszolnátok-e hosszabb távon.

7. Ha a nők és a férfiak két külön bolygón élnének, mi történne ezekkel a bolygókkal?

Mind hallottuk már a viccet arról, hogy milyen lenne a világ, ha kizárólag nők élnének rajta. De vajon a partnered is ezzel a poénnal válaszol? Ebből kiderül, hogy mennyire ragaszkodik a különféle sztereotípiákhoz, és milyen típusú gondolkodásmód jellemzi őt. Érdemes megfigyelni, hogy logikusan fejtegetni kezdi, vajon mi lehetne a bolygók sorsa ebben az esetben, vagy csak egy viccel lezárja a témát?

8. Ha éhes a gyermeked, és az étel megszerzésével bűnt követsz el, rossz ember vagy, vagy szükséghelyzetből követted el a szabálytalanságot?

Elég nehéz erre a kérdésre választ adni, de sokat elmond a partneredről, valamint a morális értékrendjéről. Ráadásul arra is következtethetsz a válaszból, hogy milyen a kapcsolata a családjával, és hogyan viszonyul a szeretteihez. Vajon ők elsőbbséget élveznek minden felett, vagy sokkal inkább saját magát helyezi előtérbe?

9. Ha a boldogság lenne a pénznem, milyen munkát végeznél?

Ha egy olyan világban élnél, ahol az alapján kapnád a fizetésed, hogy mennyire boldogan végzed a munkát, mit csinálnál legszívesebben? Mi volna az álommelód? Ez felfedi, hogy a partnerednek milyen álmai és reményei vannak, és egyúttal azt is, hogy mi az, amiről úgy érzi, még hiányzik az életéből. Az emberek többsége ugyanis nem azzal foglalkozik, amivel igazán szeretne, de az anyagi helyzete miatt kénytelen az álmait beáldozni ennek oltárán.

Képek forrása: pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást